Jindřich Adámek

* 27. 10. 1874, Dobruška (Rychnov nad Kněžnou), Česká republika (Czech Republic)
† 12. 10. 1955, Dobruška (Rychnov nad Kněžnou), Česká republika (Czech Republic)
Woodcarver, Puppet Maker

 

sex: male

notes:
otec Alois Adámek
matka Theresie Františka Adámková

Jindřich Adámek

Kromě betlémů vyřezal řadu loutkových kompletů i celých divadélek pro spolkové i rodinné hraní. Výrazně řezané i malované loutky, esteticky i technicky na profesionální úrovni, byly velmi oblíbeny a užívány v autorově rodném dobrušském regionu.
Pocházel z řezbářské rodiny; otec Alois Adámek (1842–1903) byl řezbářem a soustružníkem dřeva, se svým bratrem Františkem (1846–1904) zhotovil figury pro kostel sv. Václava v Dobrušce. Ze tří sourozenců si Ludvík, talentovaný malíř, v šestadvaceti letech vzal život. Vyučil se řezbářství u otce a strýce, specializoval se na sakrální plastiky, loutky a betlémy. 1920 se oženil se služebnou Annou Kouřimovou, mladší z jejich dvou synů byl akademický sochař Josef Adámek (1927–2000).
Těžištěm Adámkovy řezbářské práce jsou betlémy; vytvářel jak samostatné figury, tak celé komplety s kulisami, především ve formě skříňových betlémů. Je rovněž autorem mnoha loutek i kompletních loutkových divadel, jež zhotovoval pro potřeby loutkářských aktivit dobrušského Sokola a Orla i pro místní soukromníky, např. pro lékaře V. Káše. Loutky se vyznačují jednoduchou, ale výraznou řezbou, charakteristické jsou široké obličeje a „vytřeštěné“ oči. Tento dojem umocňují zvláštním způsobem namalované řasy horního víčka. Obličeje dívčích loutek připomínají něžné porcelánové panenky. Hlavy ženských loutek jsou vyřezány bez vlasů (holohlavé), aby bylo možno používat, resp. vyměňovat tehdy módní vlásenky. (Této módě padly za oběť mnohé bravurně vyřezané zvlněné či kadeřavé vlasy na starších loutkách.) Některé venkovské typy se blíží karikatuře; mladší řezby jsou realističtější a nadneseně namalované, mají „zarudlé“ obličeje a zvýrazněné tváře. A. loutky byly profesionálně zvládnuté jak po stránce výrazové, tak technické.
Ve dvacátých letech kupoval Adámkovy marionety lidový loutkář Jindřich Kopecký. 1929 vystavoval Adámek své loutky v Praze. Za 2. světové války byla část loutek odcizena, zbývající věnoval Adámek krátce před smrtí loutkáři z rodu Kopeckých.
Loutky jsou ve sbírkách NMd, Muzea loutkářských kultur Chrudim, Prácheňského muzea v Písku, Městského muzea v Dobrušce.
Literatura
J. Blecha, P. Jirásek: Česká loutka, Praha 2008, s. 83, 85; V. Šplíchal, M. Otavová: Zlaté ruce, Letohrad 2007, s. 488, 563.
Knížák
Lenka Schubertová (2015), encyklopedie.idu.cz, 26.1.2018

Jindřich Adámek

 

Jindřich Adámek

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Jindřich Adámek, Dobruška (Rychnov nad Kněžnou), majitel
1874 - 1955   Dobruška (Rychnov nad Kněžnou), Dobruška (Rychnov nad Kněžnou), působil

Jindřich Adámek

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   Encyklopedie výtvarníků loutkového divadla v českých zemích a na Slovensku od vystopovatelné minulosti do roku 1950 (A - L), Nakladatelství Nucleus, Hradec Králové (Hradec Králové)