Maria Sibylla Merian

* 2. 4. 1647, Frankfurt nad Mohanem (Frankfurt am Main), Německo (Germany)
† 13. 1. 1717, Amsterdam, Nizozemsko (Netherlands)
Painter, Graphic Artist, Entomologist, Naturalist

 

sex: female

NK AUT: xx0032637

notes:
Graff, Maria Sibylla, 1647-1717
Gräffin, M. S., 1647-1717
-
německo-švýcarská malířka a entomoložka

Maria Sibylla Merian

Jejím otcem byl švýcarský mědirytec a vydavatel Matthäus Merian. Zemřel, když Marii byly tři roky. Po jeho smrti se Mariina matka roku 1651 znovu provdala, a to za malíře Jacoba Marella, který pak učil nevlastní dceru malovat. Už jako malou ji fascinoval svět rostlin a hmyzu. Tajně hmyz sbírala a měla i vlastní herbář, což nebylo tehdy u dívek obvyklé. Začala podle svých sbírek malovat obrázky.

Měla dceru Johannu Hellenu, která se provdala za obchodníka Jacoba Herolta. Ten čile obchodoval s holandskými koloniemi v Surinamu, a díky tomu se do Surinamu dostala roku 1699, ve svých třiapadesáti letech, i Maria Sibylla. V Surinamu dva roky studovala tamní hmyz a rostliny. Do Evropy se musela vrátit, když se nakazila malárií.

- 1. herbář Neues Blumenbuch (ve 28. letech)
- kniha: Der Raupen wunderbare Verwandelung und sonderbare Blumennahrung (Nádherný přerod housenek a jejich zvláštní květinová potrava)
- kniha: Metamorphosis Insectorum Surinamensium (Metamorfózy surinamského hmyzu) - z ní učinila jednu z nejslavnějších entomoložek své doby

(zdroj: wikipedia)

Maria Sibylla Merian

 

Maria Sibylla Merian

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1997   Slovník světové kresby a grafiky, Odeon, Praha