Karel Pospíšil

* 24. 9. 1888, Holoubkov (Rokycany), Česká republika (Czech Republic)
† 21. 8. 1973, Rokycany (Rokycany), Česká republika (Czech Republic)
Businessman, Locksmith

 

sex: male

notes:
NK ne - 2013/03/01
žena Emilie, roz Hlavsová (*17.7.1894) - říkalo se jí Miluš

Karel Pospíšil

V roce 1910 zaačl Karel Pospíšil vyrábět v hamru u Holoubkova cínové figurky, především vojáčky. Byl vyučeným zámečníkem a odlévat cín se naučil v německém Norimberku. Zpočátku se mu dařilo a zakázek rychle přibývalo. Rozkvět firmy ovšem rázně utnula první světová válka. Lidé začali mít vojáků dost a o figurky husarů, rejtarů, kyrysníků a dragounů přestal být zájem.
Po válce se už rodina k cínovým postavičkám nevrátila a zaměřila se raději na výrobu ručně šitých textilních hraček. Pospíšilova manželka Miluše navštívila počátkem 20. let Francii, kde ji zaujaly různé druhy panenek a medvídků. Hned po návratu do vlasti proto ušila první textilní hračku – plyšového zajíčka. Výsledek byl velmi povedený, rodina proto brzy rozjela výrobu ve velkém a zaměstnala i několik dalších šiček.
Hlavní dílna byla zpočátku v Cerhovicích u Hořovic, kde Pospíšilovi bydleli. Prostory byly ale pro rychle se rozvíjející podnikání příliš těsné a roku 1930 došlo ke stěhování do Rokycan. Na rohu Plzeňské a Roháčovy ulice zde vyrostl nový patrový dům, ve kterém byla ještě tentýž rok zahájena výroba.
Firma dostala název Hamiro, což byla zkratka tří slov – hamr (původní místo výroby hraček), Miluše a Rokycany. Ve znaku měla nejdřív holubičku, symbolizující Holoubkov, brzy ji však nahradil mnohem známější medvídek. Zajímavostí je, že ovál s textem Hamiro byl registrován u pražského úřadu průmyslového vlastnictví pro tuzemsko i zahraničí, hlavička medvídka ale z neznámých důvodů chráněna nebyla.
zdroj - http://euro.e15.cz/profit/medvidku-kde-jsi-860410, 2013/03/01

Karel Pospíšil

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - ????   , strojní zámečnictví a soustružení, Pospíšil František

Karel Pospíšil

from - to   institution, city, notes
???? - ????   HAMIRO, Holoubkov (Rokycany), zakladatel
???? - ????   Rokycany (Rokycany), Rokycany (Rokycany)

Karel Pospíšil

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *