zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Origen.jpg/800px-Origen.jpg

Órigénes

* 185, Alexandria, Egypt (Egypt)
† 253, Týros, Libanon (Lebanon)
Writer, Theologist, philosopher

 

sex: male

NK AUT: jn19990006275

notes:
řecký křesťanský učenec, tvůrce prvního teologického systému

Órigénes

Narodil se pravděpodobně v Alexandrii okolo roku 185 po Kristu v křesťanské rodině. Jeho otec Leonidas zemřel v roce 202 za pronásledování Septimiem Severem mučednickou smrtí, matka jen obtížně a násilím zabránila Órigenovi, aby svého otce nenásledoval. Rodinný majetek byl státem zabaven, a tak živil Órigenés jako nejstarší syn svou rodinu výukou. V 18 letech jej biskup Démetrios pověřil výukou katechumenů a vedením školy v Alexandrii.
Jeho život učitele je možné rozdělit do dvou období.
203-231: Órigenés původně učil všechny své žáky, když však se jejich počet neúnosně zvýšil, přidělil výuku přípravných kurzů (dialektiku, fyziku, matematiku, geometrii, astronomii aj.) svému žáku Héraklovi a sám si ponechal jen „kurzy pro pokročilé“, tj. filosofii, teologii a zvláště výklad Bible. Sám přitom navštěvoval přednášky slavného zakladatele novoplatonismu Ammonia Sakky, který Órigenovu filosofii a teologii značně ovlivnil.
Během tohoto období podnikl Órigenés několik cest: do Říma (212), do Arábie (před 215), do Antiochie…
V roce 216, když císař Caracalla nechal zavřít alexandrijskou školu, odešel do Palestiny, kde jej césarejský biskup pověřil výkladem Písma kněžím. Tím však se rozpoutal spor, neboť Órigenův představený v Alexandrii protestoval, že je neslýchané, aby laik vykládal Písmo kněžím. Órigenés se tehdy vrátil do Alexandrie. O patnáct let později však byl na své cestě Palestinou vysvěcen na kněze, aby se předešlo podobným sporům. Tím však vznikl nový, vážnější spor, neboť podle discipliny církve Órigenés nemohl být vysvěcen, protože se sám nechal vykleštit. Nakonec jen alexandrijský biskup Démetrios exkomunikoval a tuto exkomunikaci zopakoval v roce 232 i jeho nástupce Héraklas, Órigenův žák.
231-253: Órigenés odešel do Palestiny, kde tamní biskup ignoroval alexandrijskou exkomunikaci. V Césareji založil Órigenés novou školu, kterou vedl skoro dvacet let. Za Deciova pronásledování mnoho vytrpěl a zraněním nakonec po nějaké době podlehl. Zemřel v Týru v roce 253 (datum smrti je nejisté, někteří udávají rok 251).
zdroj - http://cs.wikipedia.org/wiki/Origenes

Órigénes

zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Origen.jpg/800px-Origen.jpg
 

Órigénes

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2008/11/06 - 2009/02/01   Luk & lyra: Ze sbírek Arcidiecézního muzea v Kroměříži, Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)

Órigénes

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   Luk & lyra (Ze sbírek Arcidiecézního muzea Kroměříž), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)

Órigénes

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1969   Dana Štormová: Halasiana a barevná grafika