Ivan Diviš

* 8. 9. 1924, Praha, Česká republika (Czech Republic)
7. 4. 1999, Praha, Česká republika (Czech Republic)
poet

 

nationality: Czech
sex: male

word:
V roce 1941 byl zatčen gestapem, později propuštěn. V letech 1942–1949 byl postupně knihkupeckým učněm, účetním a redaktorem nakladatelství Václava Petra. Po válce odmaturoval a v letech 1945–1949 studoval filozofii a estetiku na Karlově univerzitě. Od roku 1960 do roku 1968 byl redaktorem nakladatelství Mladá fronta, potom ještě krátkou dobu redaktorem časopisu Sešity. Žil v Mnichově, kde se podílel na vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa.

Bibliografie
1947 První hudbu bratřím, Václav Petr, Praha
1960 Uzlové písmo, Čs. spisovatel
1961 Rozpleť si vlasy, Mladá fronta
1962 Deník molekuly, Čs. spisovatel
1962 Eliášův oheň, Mladá fronta
1963 Morality, Čs. spisovatel
1964 Chrlení krve, Mladá fronta
1965 Průhledná hlava (výbor z díla), Mladá fronta
1965 Umbriana, Čs. spisovatel
1966 V jazyku Dolor, Mladá fronta
1967 Povíme si to!, Litvínov
1967 Sursum, Růže, České Budějovice
1968 Thanathea, Dialog, Most
1972 Teorie spolehlivosti (výbor ze soukromého deníku), CCC Books, Mnichov
1975 Noé vypouští krkavce, 68 Publishers, Toronto
1975 Obelst (vybrané sbírky poezie), Konfrontace, Curych 1975
1978 Křížatky, Poezie mimo domov, Mnichov
1978 Průvan , soukromý tisk, Pondicherry
1978 Přece jen..., Poezie mimo domov, Mnichov
1980 Beránek na sněhu, Arkýř, Mnichov
1981 Odchod z Čech, Poezie mimo domov, Mnichov
1986 Žalmy, Rozmluvy, Londýn
1987 Beránek na sněhu, Rozmluvy, Londýn
1988 Obrať koně!, vlastním nákladem, Tessin
1988 Papouščí město (záznamy snů z let 1905-1987), pod názvem Noc, nebudeš se báti vyšlo též v Melantrichu, Praha 1991), Rozmluvy, Londýn
1989 Konec štěstí (výbor z díla), 68 Publishers, Toronto
1990 Odchod z Čech, Evrppský kulturní klub, Praha
1991 Moje oči musely vidět, Čs. spisovatel
1991 Sursum, Mladá fronta
1991 Žalmy, Odeon, Praha
1994 Jedna loď (Laura Blair), Československý spisovatel
1994 Tresty, Mladá fronta
1994 Tři knihy, Petrov
1996 Kateřina Rynglová, Triáda
1998 Češi pod Huascaránem, Torst
1998 Verše starého muže, Eminent
1999 Buď šťasten!, Academia

zdroj - www.ipetrov.cz

notes:
1941 zatčen