foto - Jan Budaj

Vladimír Archleb Rachel

* 25. 2. 1953, Trnava, Slovensko (Slovakia)
† 24. 10. 2007, Bratislava (Bratislava), Slovensko (Slovakia)
Poet

 

nationality: Slovak
sex: male

notes:
NK-2018/02 ne

Vladimír Archleb Rachel

Vladimír Archleb, zvaný „Rachel“ sa narodil 25. februára 1953 (v Trnave), žil krátko v detstve v Topoľčanoch, a potom v Bratislave. Zomrel 24. októbra po dlhej, ťažkej chorobe vo veku 54 rokov. Bol básnik, ale živil sa ako robotník a kurič. So svojím vyvinutým zmyslom pre pravdu a spravodlivosť patril medzi svojimi priateľmi – umelcami k najradikálnejším osobnostiam. Bol mimoriadne skromný a nenáročný, v hĺbke duše pokorný veriaci. Bol mu vzdialený akýkoľvek karierizmus. Bol „posledný kurič“, označený za nepriateľa štátu. Cítením bol pravý rocker. Miloval hudbu 60. rokov. Vraví sa, že všetko so všetkým súvisí. Nie je určite náhoda, že dvaja z jeho najlepších kamarátov, básnik Tomáš Petřivý a výtvarník Igor Kalný zomreli ešte pred rokom 1989 ako 30–roční (čoskoro ich nasledoval básnik Gusto Dobrovodský). Na ich stupňujúcom sa zúfalstve a apatii sa značne podpísal predchádzajúci režim. Rachel vždy tvrdil, že on bude ďalší. O jeho nekompromisnosti svedčí aj to, že do novembra 1989 publikoval iba v samizdatových časopisoch a podieľal sa na neoficiálnych umeleckých aktivi­tách (spolu s Jankom Budajom realizovali napríklad roku 1979 „Týždeň fiktívnej kultúry“). Po páde totality uverejnil niekoľko básní v Kultúrnom živote a v mesačníku Fragment. V SME o ňom napísali, že „bol legendou bratislavskej undergroundovej kultúry“. Zanechal za sebou hlboko smútiacich rodičov, brata, manželku a bývalú manželku, deti a vnúčatká, ktoré si ho nestihli asi ani zapamätať.
Tamara Archlebová, bývalá manželka, 2017, litcentrum.sk, 17.4.2020
-
„Narodil som sa presne na 5. výročie Víťazného februára. Detstvo prebehlo normálne – dá sa povedať – šťastne. Iba v šiestom roku života ma zrazila motorka a vyoperovali mi slepé črevo. To mi však neubralo z optimizmu. Na začiatku 70. rokov som skončil školu. Bol som miešačom koncentrátu, dopúšťačom difenyloxidu, kuričom, Al Bundom...“
Slovenský básnik. Do novembra 1989 publikoval iba v samizdatových časopisoch Kontakt a Fragment, spolupodieľal sa na rôznych umeleckých aktivi­tách (happeningy, neoficiálne výstavy, nepovolené hudobné akcie, knižné samizdatové edície), po páde totality uverejnil iba niekoľko básní v týždenníku Kultúrny život a v mesačníku Fragment.
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/vladimir-archleb-41167

Vladimír Archleb Rachel

foto - Jan Budaj
 

Vladimír Archleb Rachel

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1988/10/25 - 1988/11/13   ...Igorovi Kalnému, Ústav aplikovanej kybernetiky, Bratislava (Bratislava)
2008/09/05 - 2008/10/16   Veronika Rónaiová - Sociálna sonda, Galerie U dobrého pastýře, Brno (Brno-město)

Vladimír Archleb Rachel

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   ...Igorovi Kalnému
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2014   Teritórium ulica (Umenie akcie v mestskom priestore v rokoch 1965–1989), Vydavateľstvo Slovart, s.r.o., Bratislava (Bratislava)
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   ...Igorovi Kalnému, Ústav aplikovanej kybernetiky, Bratislava (Bratislava)

Vladimír Archleb Rachel

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   Veronika Rónaiová - Sociálna sonda (Sociálny projekt Veroniky Rónaiovej), Gerlach print, Bratislava (Bratislava)