Jana Volfová Hovořáková

* 20. 2. 1951, Vsetín (Vsetín), Česká republika (Czech Republic)
Art Historian, Publicist, Genealogist

 

sex: female

NK AUT: mzk2002160970

notes:
Odkaz. forma:
Volfová-Hovořáková, Jana
Historička, též autorka veršů.

Jana Volfová Hovořáková

PhDr. Jana Volfová (roz. Hovořáková) se narodila ve Vsetíně. Vyrůstala v Rajnochovicích a mnoho času trávila u příbuzných v Lužné. Navštěvovala gymnázium v Holešově a poté studovala na Masarykově univerzitě v Brně obory čeština a historie, z historie získala doktorát. V letech 1979–1986 pracovala jako historička a etnografka ve vsetínském muzeu, kde se věnovala výzkumům lidové slovesnosti na Valašsku. Sestavila a publikovala sbírku dětského folklóru. V rámci působení v Mezinárodní komisi pro studium lidové kultury v karpatské a balkánské oblasti publikovala také studie o výročních a rodinných obyčejích.
Poté se přestěhovala do Brna a pracovala jako redaktorka v nakladatelství BLOK, následně v Design centru Brno. Postgraduálně vystudovala grafologii v Institutu pro výzkum písma v Brně. Od roku 2000 se věnuje genealogii. Vytvořila obsáhlé a podrobné rodokmeny známých rodů z Valašské Polanky a Lužné. Některé její rodokmeny jsou uloženy i v SOkA Vsetín. Odborné články publikuje v regionálních periodicích, např. Valašsko – vlastivědná revue a Vlastivědné kapitoly z Valašskokloboucka. Napsala také sbírku básní Žebřík do nebe (2007).
Autor: Jana Volfová
zdroj: https://www.mvk.cz/knihovna-online/regionalni-osobnost

Jana Volfová Hovořáková

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2009   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2009 (XX. Vil – Vz), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)

Jana Volfová Hovořáková

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  2010   Jiří Kučera: 60 fot v časech pravdy, Jiří Kučera, Praha
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2004   Praha (Malířské procházky), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha