Vladimír Motyčka

* 28. 5. 1927, Koloděje, Praha (Hlavní město Praha), Česká republika (Czech Republic)
† 11. 6. 2009
Editor, painter, Cartographer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jo2005260004

Vladimír Motyčka

Vladimír Motyčka se narodil 28. května 1927 v Kolodějích, dnes části Prahy. V roce 1942 ukončil základní školu ve Vlašimi, kam se rodina přestěhovala. V letech 1942 - 1944 do nasazení v bývalých Sudetech navštěvoval obchodní školu.
Po skončení války pracoval v Jablonci nad Nisou ve společnosti zabývající se vývozem skla.
Vojenskou základní službu nastoupil v roce 1950 ve Vojenském zeměpisném ústavu Banská Bystrica.
Po absolvování kurzu se jako kartografický kreslič podílel na zpracování prozatímních topografických map měřítka 1:50 000.
V roce 1951 přešel Vladimír Motyčka do VZÚ Praha, stal se vojákem z povolání a od roku 1953 občanským pracovníkem vojenské správy ve funkci kartograf a revizor. V roce 1960 maturitou ukončil střední školu a po vzniku redakce ve VZÚ přešel do redakčního oddělení. Jako redaktor map se podílel na redakční přípravě mnoha topografických, speciálních, vojenskogeografických, přehledných a politických map různých měřítek, plánů měst a na zpracování Československého vojenského zeměpisného atlasu aj. mapových podkladů.Rovněž se podílel na grafické úpravě mnoha vydávaných služebních publikací a tiskovin.
Vladimír Motyčka se rovněž významnou měrou podílel na výchově nových a mladých příslušníků ústavu, kterým obětavě, nezištné a se zaujetím předával získané mnohaleté zkušenosti ze své kartografické a redakční praxe.
Osobním přístupem a dosaženými výsledky v plnění odborných úkolů patřil soustavně mezi nejlepší a uznávané pracovníky ústavu. Jako dlouholetý pracovník VZÚ přispíval k jeho dobrému jménu nejen svoji odbornou profesí redaktora, ale též jako výtvarník a karikaturista.
Byl rovněž talentovaným malířem se zaměřením především na krajinu jižních Čech, Vlašimska a okolí Banské Bystrice. Potvrzením jeho malířských kvalit byla nejen obliba u návštěvníků jeho bezpočetných výstav, ale i ocenění získaných v účasti na různých soutěžích, kde úspěšně obstál i mezi profesionály.
vojzesl.cz, 27.3.2021

Vladimír Motyčka

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1991/05/13 -   Alena Čiperová: Malba, kresba, Miluše Motyčková: Paličkovaná krajka, Vladimír Motyčka: Malba, kresba, Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč), Praha