Naše vernisáž

subtitle: V domácím prostředí umlčené...

type of document: podřazený dokument
parent document: Květy
imprint date: 1990
year's volume: 156
number: 28
number of page: 1
page: 41
language: český

notes:
-
s.41
-
V domácím prostředí umlčené a dnešnímu divákovi jen torzovitě přístupné bylo až do nedávné doby malířské dílo Mikuláše Medka (1926-1974). Zásluhu na prvním zveřejnění tohoto výjimečného odkazu (po téměř dvaceti letech) nelze upřít Galerii výtvarného umění v Roudnici n. L. a Městskému muzeu v Aši, institucím, jež uspořádaly výstavy ještě před listopadem loňského roku. Letos na jaře pak mimořádně rozsáhlý soubor Medkových prací uvítali návštěvníci brněnského Domu umění. Ze spolupráce s Národní galerií vznikla nová expozice, jež je nyní k vidění v Městské knihovně v Praze — v prostorách sbírek moderního umění NG. Na jejím sestavení má v obou případech výrazný podíl znalec Medkovy tvorby výtvarný teoretik dr. Antonín Hartmann.
Mikuláš Medek byl syn spisovatele Rudolfa Medka a Evy Medkové, dcery malíře Antonína Slavíčka. Studoval státní grafickou školu, po roce 1945 přišel na AVU (u prof. V. Mináře a V. Rady), odtud přestoupil na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou ( u prof. F. Muziky a F. Tichého). Ve „studijních" prověrkách po únoru 1948 byl ze školy vyloučen. Jeho původ byl kádrově neúnosný, mj. i pro spřízněnost s Masarykovou rodinou, a tato nepřijatelnost pro oficiální místa provázela malíře vlastně celý život. První samostatnou výstavu v Praze měl až v roce 1965, poslední v roce 1969, jinak se jeho obrazy objevovaly mimo hlavní město a zejména samozřejmě v zahraničí, kde je provázel ohlas a uznání. Připomeňme, že na současném návratu Medkova díla v tak reprezentativní podobě, jak jej můžete vidět v Městské knihovně, mají mj. zásluhu soukromí majitelé, kteří své obrazy velmi ochotně zapůjčili pro pražskou i brněnskou výstavu.
Charakterizovat alespoň ve stručnosti soubor, zahrnující kresby, ilustrace, obrazy — a to od počátku Medkovy tvůrčí aktivity ve čtyřicátých letech až do jeho smrti v roce 1974 - je vzhledem k rozsahu našeho článku nemožné. Připomeňme jen základní informaci, že jde o dílo, jehož základy vycházejí z fantazijní linie české malby, vyznávající surrealistické tendence. Hlubiny poezie a neprobádaná tajemství lidského nitra se staly Medkovým celoživotním malířským osudem. Sen, fantazie, nadreálno jsou jen slova, která génius umělce proměnil v cykly vzrušujících, fascinujících pláten. Obrazů, jež jsou zároveň podobenstvím složité psychiky moderního člověka, svědectvím a dobou spoutané, ale vnitřně svobodné a neústupné umělecké individualitě.
Výstava díla Mikuláše Medka trvá do 5. srpna. Pro vás, kteří do Městské knihovny nezavítáte, připravujeme obsáhlý barevný materiál věnovaný této významné expozici.

Naše vernisáž

person   born   note
ana        

Naše vernisáž

person   born   note
Medek Mikuláš   3. 11. 1926    

Naše vernisáž

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1990/06/14 - 1990/08/05   Mikuláš Medek: Souborné malířské dílo, Městská knihovna Praha, Praha

Naše vernisáž

obraz
  published   title (subtitle), publisher, city
  1968   Zlatý křik I

Naše vernisáž

  institution, city, signature, notes  
  A 119595, výstřižek