Martyrium malíře

type of document: podřazený dokument
parent document: Lidové noviny
imprint date: 1995
year's volume: 8
number: 298
number of page: 1
page: 13
language: český

notes:
-
„Událost sama je matoucí a nepřehledná, přehled o události si tvoříme ze stop. Stop událostí zanechaných." Slova malíře Mikuláše Medka (1926-1974) podávají zprávu o procesu tvoření. Jeho obrazy jsou těla, která nesou stopy, při jejichž čtení dosud mrazí. Odhalují a měří velikost bitevního pole, nicotnost marnosti a sveřepou strategii zbroje, obhajující přesně určený počet čtverečních centimetrů napřímení - malby. Magická neproniknutelnost dějů, drásajících povrch těchto pláten, vytvářela ve své době svrchovaný projev krásy, podobně jako Boudníkova „explozívní“ materiálová abstraktní grafika anebo nadhvězdné malířské meditace Piesenových obrazů.
Kniha Mikuláš Medek: Texty, kterou vydalo letos na podzim prestižní nakladatelství TORST, je umělcovou výpovědí z let nejtemnějšího politického útlaku. Má však povahu zářícího kosmického tělesa, které osvětluje přízračný terén násilí, vražd, bolesti a strachu na přelomu druhé poloviny našeho století. V něm se však setkávají zázračné životy lidí jako tajemné vesmíry, jak to zaznamenávají Dopisy Emile z let 1948-49 anebo Medkovy rané básně.
Svazek představuje výběr z literární pozůstalosti významného malíře a je prvním dílem obsáhlé monografie. Druhý svazek bude věnován Medkovu malířskému dílu. Medkovy texty uspořádali Antonín Hartmann a Bohumír Mráz, kteří výbor záměrně soustředili na malířovy texty týkající se umělecké tvorby, anebo dokreslující jeho život. Jsou to zejména Poznámky a úvahy o surrealismu a moderním umění (1945-55), původní odpovědi Mikuláše a Emily na otázky Effenbergerových anket o surrealismu (jejichž krácené verze publikovaly ineditní sborníky surrealistické skupiny), a nanejvýš strhující Poznámky a úvahy o umění a vlastní práci z let 1960-70. Kniha s černobílými reprodukcemi malířových obrazů a fotografiemi jeho ženy Emily zahrnuje rovněž tři rozhovory s Medkem, publikované v 60. letech. Doplňuje ji vzpomínkový text malířova bratra Ivana a soubor básní, věnovaných Medkovi jeho přáteli.
Z propasti osamění se malířovy texty dovolávají velikosti, nalézající stále přítomný protějšek v labyrintu obrazu. Hluk ticha v epicentru vybuchujícího vesmíru. Slova na jeho magmatických vlnách rozezvučí blánu, tuhnoucí v proudu času na krustu, která v obrazu zpevňuje vychládající stopy trýzně, zběsilosti, něhy a úzkosti.

Martyrium malíře

person   born   note
Jirousová Věra   25. 2. 1944    

Martyrium malíře

person   born   note
Medek Mikuláš   3. 11. 1926    

Martyrium malíře

person   born   note
Boudník Vladimír   17. 3. 1924    
Hartmann Antonín   21. 9. 1925    
Medek Ivan   13. 7. 1925    
Medková Emila   19. 11. 1928    
Mráz Bohumír   4. 8. 1930    

Martyrium malíře

  institution, city, signature, notes  
  A 120386, výstřižek
  Archiv Mikuláše Medka, Praha, Archiv Mikuláše Medka