Růže ran Mikuláše Medka

subtitle: Velikán české moderní malby...

type of document: podřazený dokument
parent document: Naše rodina
imprint date: 1990
year's volume: 1990
number: 31
number of page: 1
portrait photography: 1 čb
page: 12
language: český

notes:
s. 12
-
Velikán české moderní malby, po desetiletí svému národu totalitní mocí zakazovaný a utajovaný, oslnil průřezem z díla po brněnské premiéře také Prahu. V příjemných prostorách Městské knihovny mohou návštěvníci objevovat jeho nevšední tvorbu ještě do 5. srpna. Obdivuhodnou výstavu i katalog připravil A. Hartmann.
Při zahájení procházel mezi velkými deskami a plátny také umělcův bratr Ivan Medek. (Ano, Ivan Medek, Hlas Ameriky…) Zdálo se, že je šťastný. „Takovou autorskou výstavu jsem ještě ani ve světě nezažil," rozhlížel se kolem sebe, „u zrodu většiny těchto obrazů jsem byl, viděl jsem, jak to bratr dělá, jak se při tom trápí…"
Mikuláš Medek se ve svých obrazech dotkl výšin, které jsou smrtelníkům přiblíženy jen ve vzácných okamžicích prozření. Velebnost děl zralého tvůrce dala řád silám temnot v sobě i druhých, vyjevováním je spoutala mohutností ducha i protrpěním se až ke kořenům. Na plátnech zkameněly události světelných let, mikrosvěta, kosmu, stejně jako světa bolavě lidského.
Vystavena jsou i neznámá krásná díla expresívní malířova mládí — díla s biblickou tematikou; plátna surrealistického období dokumentují tvůrcův vývoj. V pozdějších obrazech se barva osvobozuje a lidskou figuru je tu už možno jen dešifrovat v obdélníku trupu či čtverci hieraticky nasazené hlavy. Barevná hmota rozdrásanou strukturou zobrazuje nitro i svět; zastavuje čas v okamžiku výbuchů a erupcí, varuje před hrůzou černé Nicoty.
Medek, sám básník i filozof, v roce 63 vysvětlil: „Upadnutí stane se velkým krokem a černá barva sugestivní prázdnoty zmapuje přesný obrys a plochu chyb i katastrof do prostoru noci… Je otvor v bláně malby, sugestivní, černý. Prázdný, němý. Předmětem této malby je právě toto černé, prázdné nic." Tak obrazy Náhlá příhoda na hranicích 16 200 cm nebo příliš mnoho alkoholu odhalují zlo jako černou skvrnu, rozlézající se nenasytnými chapadly. Hlava projektanta věží se pak sama podobá věži — ovšem babylónské, ten jemný vtip a dokonalé zvládnutí prostorové i barevné ukazují samy ještě jinam, na sebezhlédnutí se, na lidskou pýchu, jež by chtěla růst až k nebi, podněcováno ještě chladnou úspěšností technického pokroku… Motivy zraňujícího trnu rozdírají přitom dřeň plátna i duše jako stále přítomná trnová koruna.
V jiných dílech produchovnělých modrých, modrých jako naděje, malíř přesahuje do duchovního světa, jen barva krve a smyslnosti poutá ještě k zemi… neboť jen modrá a červená, snad ještě žlutá, podobající se červenavému zlatu barokních monstrancí, jsou pro Medka skutečnými barvami. Od jednoduše zjevného se ponořuje k prožívání skrytého a prožitek vrstvený na dokonalém obraze pak působí na diváka nastřádanou silou.
Mnohost významových vrstev, které tvůrce zatavil do svých děl, musí si v úžasu objevit každý divák sám. Je v nich otisk autorova hlubokého vzdělání, kultivovanosti, bohatého vnitřního života i mystické síly.
Na výstavě lze nalézt i mnoho dojemných památek na velikého tvůrce, fotografie se slavnými přáteli umělci, s matkou, rozenou Slavíčkovou, s ženou Emily. Patří sem i podivuhodný dopis krásného písma, vysvětlující zřejmě zrod obrazu kříže pro kostel v Jedovnicích: „Poznání to jest kruhem, pohodou hostie. Ke světlu tohoto kruhu, této hostie, se v křížení sbíhají ramena kříže. Temně červená barva prostoru, z kterého kříž ční, je symbolem lidského života, s veškerou tmou i žárem. Světelnost kříže samého je pak symbolem vítězství…" Kříž má být jakýmsi „šperkem, oslavou Boha".

Růže ran Mikuláše Medka

person   born   note
Jeníková Eva        

Růže ran Mikuláše Medka

person   born   note
Medek Mikuláš   3. 11. 1926    

Růže ran Mikuláše Medka

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1990/06/14 - 1990/08/05   Mikuláš Medek: Souborné malířské dílo, Městská knihovna Praha, Praha

Růže ran Mikuláše Medka

person   born   note
Hartmann Antonín   21. 9. 1925    
Medek Ivan   13. 7. 1925    
Medková Emila   19. 11. 1928    
Medková Eva   9. 12. 1895    

Růže ran Mikuláše Medka

  institution, city, signature, notes  
  A 121496, výstřižek
  Archiv Mikuláše Medka, Praha, Archiv Mikuláše Medka