Chemický vzorec vzájemnosti

type of document: podřazený dokument
parent document: Kmen
imprint date: 1988/08/25
year's volume: 1 (7)
number: 34
number of page: 1
page: 11
language: český

notes:
-
Když někdy s úlekem zpozoruju, jak se můj život nebezpečně blíží stereotypu (práce a nakupování, popojíždění a bloumání sem a tam}, když cítím, že se musím vyškubnout, bránit že se potřebuju, začnu horečně hledat knížku, člověka, melodii či obraz, abych načerpala ze životů a myšlenek a slz bližních ten potřebný kyslík k životu svému, ten kyslík, jehož chemické složení, onen obdivuhodný vzorec vzájemnosti doposud nikdo nesestavil.
A jako člověk, který už jen z posledních sil se nadechuje, ujíždím se synem a přítelkyní vstříc očekávanému ozónu, tentokrát do galérie v Roudnici. Tam zase začínáme všichni tři pořádně dýchat, tam malíř do všech těch desek sololitu a do pláten vryl, vrýpal ty svoje smutky, špachtlí je tam nanesl, všecky, nejenom ty svoje soukromé zoufalosti, s nimiž si možná nevěděl rady. A když se teď já se synem a s přítelkyní suneme od jednoho obrazu ke druhému, jako bychom jejich tíhu přejímali, jako bychom je očima z pláten vypíjeli, všecky ty žaly, s nimiž také nevíme, jak ve svých životech naložit, nyní je pomalu sundáváme z beder malíře Mikuláše Medka, malíře už dávno mrtvého, ještě teď očišťujeme a vylehčujeme jeho mozek tím naším neustálým přijímáním barev a tvarů a vůní, skutečně jako nějaké svaté přijímání to vypadá.
Po něm ale, po takovémto přijímání, ne že by duše člověka byla zproštěná hříchů, nýbrž je obtěžkána zpodobením světa, jak jej malíř žil a vnímal, jak ho ten život bolel až k nevydržení, takže mu nezbylo než ho namalovat.
A třebaže ani jeden z nás by se neuměl o těch obrazech tady vyjádřit tak, aby odborník byl uspokojen, neboť to naše vnímání, naše svaté přijímání má jinou podobu, není to podoba podrobného studia a pitvání a pátrání po smyslu, je to podoba těch barev a tvarů, my vnímáme ty jehly malířem prožité a namalované, které si lidi vzájemně vrážejí do srdcí, to všechno se v jednom proudu řine z těch obrazů do našich očí a ještě dál, až ke dnu vědomí.
Navždycky už budeme zasaženi, trošku jinak budeme vidět a možná trošku míň budeme vrážet jehly do srdcí svých bližních. Protože co skutečně platí, že kdo je zhloubi účastný na radostech a strastech spolubližních, ať se brání sebevíc, neubrání se. Neboť člověk blíže stojící člověku z jeho tmy i světla přejímá…

Chemický vzorec vzájemnosti

person   born   note
Axmannová Jiřina   23. 5. 1939    

Chemický vzorec vzájemnosti

person   born   note
Medek Mikuláš   3. 11. 1926    

Chemický vzorec vzájemnosti

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1988/06/23 - 1988/09/18   Mikuláš Medek 1926 - 1974, Galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)

Chemický vzorec vzájemnosti

  institution, city, signature, notes  
  A 122507, výstřižek