Milí přátelé, přestože si myslím,...

type of document: text
imprint date: 2014
number of page: 2 listy
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Milí přátelé, přestože si myslím, že přítomný autor by o své práci pohovořil zasvěceněji a výstižněji, ujímám se podle jeho přání, slova. Tvorbu Jana Rýze sleduji již více jak 30 let a musím říci, že to je čím dál napínavější dobrodružství. Honza se zápalem a umíněností jemu vlastní, aniž by se ohlížel vpravo vlevo, rozvíjí cíleně svoji výtvarnou vizi. Důsledně směřuje k originální zkratce v nezvyklém provedení a překvapivých materiálech či jejich kombinacích. Poslední desetiletí opouští dvourozměrné zobrazování a vytváří objekty. Zkouší pro ně vhodné materiály, experimentuje. Postupně programově přechází na v současnosti nejvíce používanou umělou hmotu. Díky roztodivným trubičkám a vláknům i jiným umělohmotným tvarům konstruuje lineární kompozice v prostoru tzv. plastily. Od minulé výstavy v Nové síni neuplynulo ani půl roku a Jan Rýz se představuje s dalším - obohaceným výtvarným nápadem. Ke kompozicím z umělé hmoty přibývá konstrukce kovového rámu, plochy a pletiva, které vymezují prostor uvnitř a vně. Někdy v rámu jakoby uvíznou spleti barevných linek i tvarů z umělé hmoty a rám se stává sám o sobě artefaktem, jindy rám či rastrovaná plocha je vymezeným dějištěm celé lineární kompozice prvků z umělé hmoty.
Pro toho, kdo Honzu sleduje od začátku, je jasné, že jeho tvorba se vyvíjí nečekaně, ale zcela logicky a plynule. Grafické cítění Jana Rýze, jeho důraz na linku v jejích nejrůznějších podobách, přetrvává. To, co podle mne činí Honzovy závěsné reliéfy přitažlivé pro diváka, je kontrast. Kontrast mezi pevností kovové konstrukce
a ohebného plastu, kontrast geometrického tvaru a rastru kovu s hravou dynamikou barevných umělohmotných komponentů, řád a chaos, děj uvnitř a vně, originální hra s prázdným a zaplněným prostorem, šedivou osnovou kovu a jasnými barvami plastu. Vzrušující je konfrontace exaktní geometrické struktury s volně komponovanými prvky, podpořená řemeslnou virtuozitou ve spojení s originální výtvarnou invencí
Vystavená díla jsou podle autora zprávami, sděleními, šiframi, kaligrafickým záznamem. Záleží na fantazii diváka, bude-li kompozice vnímat i jako průřez jakýmsi organismem, záznamem o vztazích a dějích ve vymezeném prostoru, o uvězněném pohybu.
Závěsné volně visící lineární objekty by mohly být i podobenstvími jednotlivých lidských osudů, životních peripetií, zauzlených chuchvalců životních příběhů.
To, co dnes vidíme, je další výtvarnou fází Honzovy neúnavné tvorby, výsledkem intenzivního soustředění, plodem každodenního mnohahodinového výtvarného hledání….
Německý malíř Emil Nolde kdysi řekl: Neexistují žádná pevná estetická pravidla. Umělec tvoří dílo, poslušen své přirozenosti, svého instinktu, svého záměru. Sám před ním stojí překvapen…a ostatní s ním.
Milý Honzo, děkuji ti za vynikající výtvarné překvapení, které jsi nám uchystal. Gratuluji.....

Milí přátelé, přestože si myslím,...

person   born   note
Laufrová Alena   10. 8. 1952    

Milí přátelé, přestože si myslím,...

person   born   note
Rýz Jan   6. 10. 1946    

Milí přátelé, přestože si myslím,...

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2014   Jan Rýz, Emauzský klášter (Emauzské opatství), Praha 2

Milí přátelé, přestože si myslím,...

  institution, city, signature, notes  
  A 127326, Jan Rýz, výstřižek