Sedmnáct metrů dlouhé dílo Mikuláše Medka jde do dražby

subtitle: idnes.cz

type of document: www
parent document: idnes.cz
imprint date: 2010/12/21
language: český

web: http://kultura.idnes.cz/sedmnact-metru-dlouhe-dilo-mikulase-medka-jde-do-drazby-uz-podruhe-1c6-/vytvarne-umeni.aspx?c=A101220_184704_vytvarneum_tt

notes:
-
Sedmnáct metrů dlouhé dílo Mikuláše Medka jde do dražby. Už podruhé
Cyklus čtrnácti pláten, která malíř Mikuláš Medek vytvářel v letech 1963 a 1964, jde do aukce. Sedmnáct metrů dlouhé a více než dva metry vysoké dílo z reprezentačních prostor ČSA v Košicích bude zítra dražit pražská aukční síň Bussmark. Vyvolávací cena je 21 milionů korun.
"Odhadní cena pláten se pohybuje okolo 39 milionů korun. Za kolik se plátna nakonec vydraží, nedokážu v tomto případě odhadnout. Je to hodně specifické dílo, má čtyřicet dva čtverečních metrů, a to si jen tak do interiéru nepověsíte," říká ředitelaukčnísíně Miloš Hora.
Cyklus z Košic se dražil už v roce 2002, tehdy byla jeho cena stanovena na 9,2 milionu korun. Před osmiletyse všakobrazyneprodaly. "Trh s uměním objevil Medka až v posledních pěti letech, jeho cena ročně roste zhruba o patnáct procent," říká Hora.
Dílo nebylo v dobrém stavu, proto je nechal jeho vlastník, který si přál zůstat v utajení, kompletně zrestaurovat akademickou malířkou Veronikou Bartuszovou.

Sedmnáct metrů dlouhé dílo Mikuláše Medka jde do dražby

person   born   note
Drtinová Zuzana       podepsáno - zud

Sedmnáct metrů dlouhé dílo Mikuláše Medka jde do dražby

person   born   note
Medek Mikuláš   3. 11. 1926