Míla Navrátil tuto výstavu...

type of document: text
imprint date: 2009
number of page: (3 listy)
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Míla Navrátil tuto výstavu připravoval dlouho, v loňském roce pak Nitsche kontaktoval a na začátku letošního roku ho již oslovil s konkrétní představou. Nakonec se vše domluvilo právě na tento listopadový termín. Další rok fungování galerie tedy zakončí společná výstava obrazů Hermanna Nitsche a fotografií Jaroslava Brabce. Velká škoda, že se této vernisáže nemohl zúčastnit sám Nitsch, který se omlouvá, ale je opravdu velmi časově zaneprázdněn, minulý týden zahajoval výstavu v Istambulu a za pár dní pak otevírá výstavu ve Veroně. Výstava ale potrvá do konce ledna a Nitsch přislíbil návštěvu Prahy právě v průběhu ledna, takže galerie určitě ještě nějakou formu setkání s umělcem připraví.
Výstava obrazů Hermanna Nitsche, zde v galerii Litera, se mohla uskutečnit jednoznačně díky nadstandardním vztahům galeristy a samotného umělce. Po velké společné výstavě s Rudolfem Schwarzkoglerem „Rány a mystéria“ v Jízdárně Pražského hradu v roce 1993 jsou všechna jeho další česká zastavení spojena pouze a právě s Mílou Navrátilem. Pro Navrátila jistě potěšující a uspokojující, jinak ovšem zcela překvapivé a nepochopitelné. Jinak řečeno, nebýt Navrátila, neměli bychom ani možnost a šanci Nitschovo dílo v posledních patnácti letech u nás poznat a vidět! V roce 1994 to byla instalace „Krev a víno“ zde v Liteře, po jedenácti letech pak videoprojekce jeho akcí z let 1962-2004 „Das Orgien Mysterien Theater“ v již bohužel zaniklé galerii Navrátil na Malé Straně. Dnes tedy potřetí a opět v Karlíně.
Ten nadstandardní vztah jsem si plně uvědomil minulý měsíc, když jsme spolu s Mílou byli u Nitsche v Printzendorfu vybrat obrazy pro tuto výstavu. Vlastně jsme dopředu ani nevěděli pro co a v jakém rozsahu jedeme?! Po počáteční lehké strnulosti a snad i únavě , rozespalosti jsme se dočkali jen milé, vstřícné, přátelské až domácí atmosféry. V kuchyni u štrůdlu jsme poseděli s Nitschem a jeho ženou Ritou a když se Nitsch odebral ke krátkému odpočinku do svého pokoje, my sami dva jsme měli možnost vystoupat po schodech do jeho ateliéru. V možná třicet metrů dlouhé místnosti byly po všech stěnách opřeny a narovnány obrazy, které byly postaveny na sebe a ještě v řadách za sebou. Dalším a největším obrazem pak byla všemi barvami pocákaná a bez pravidel upravená podlaha. Fascinující podívaná! Ateliér, ale součastně také jedinečná a originální výstavní síň, galerie. Horší to pak ale bylo se samotným výběrem, kdy jsme nevěděli kam dříve s očima a pobíhali sem a tam. Nakonec jsme se shodli na celočerveném konceptu a výběr doplnili jednou „košilí“ a objektem. Košilí v uvozovkách. A náš konečný výběr z této obrovské množiny děl vidíte dnes tady v galerii. Čtrnáct naprosto typických „krvavých“ Nitchových pláten. Všechny obrazy jsou z letošního roku, tedy nové a neokoukané. Sestavy obrazů do kvartet nás napadly již v Rakousku, ale teprve zde v galerii jsme si vyzkoušeli a dokázali, jak dobře a působivě se to ve výsledku doplňuje s fotografiemi Jaroslava Brabce. Akční obraz s pracovní Nitschovou košilí, potřísněnou a ušpiněnou od barev, doplňuje v prostoru malý přenosný oltář s církevním rouchem.
Košile je nedílnou součástí obrazu, vlastně mnohem víc, jak Nitsch sám říká, košile se věší na obraz jako nejvyšší šperk a trofej. A všechno dohromady je to o významech, symbolech a analogiích. Kutnovitou bílou košili používá již od roku 1960, z části z úcty ke Klimtovi , z části z přesvědčení, že umělecká činnost je rovna činnosti kněze. Tuto část přesvědčení potvrzuje koexistence dvou rouch – roucha umělcova, tedy potřísněné košile a opravdového kněžského roucha, bohatě zdobeného a okázalého. A zase i zde mnoho skrytých významů, souladů i rozporů. Opakující se svlékání a začleňování do obrazů je vlastně nikdy nekončícím procesem hledání, pochybování, bolestné sebereflexe a ve finále i očistcem. Maluje obraz s maximální duševní intenzitou, prostřednictvím své košile se znovu a znovu nechává ukřižovat. Je to jeho nikdy nekončící Křížová cesta.
Jednotlivé zde vystavené obrazy jsou Nitchem pojmenované a vzadu popsané křestními jmény, jako např. Helmut, Thomas, Markus, Brigit atd.. Jde možná pouze o pracovní názvy, usnadňující evidenci a orientaci v dnes již obrovském díle, přesto jde pravděpodobně o abstraktní portréty. Ač používá ve svých a na svých obrazech i barvu žlutou, zelenou, hnědou, oranžovou, modrou, černou i bílou, zdaleka nejdůležitější pro něho zůstává barva červená. Sám Nitsch říká: „ Zredukoval jsem svou malbu na jednoznačnou sugestivní monochromii, jednohlasnost, dal jsem barevné substanci pro mne jedinou možnou barvu, barvu krve, rudou!“. Jsem rád, že jsme mohli s Mílou Navrátilem tuhle větu naším výběrem podtrhnout, zdůraznit a potvrdit. Přes Nitschovu všestrannost a různorodost pro mě zůstává hlavně a především malířem. Jak napsal kdysi Rudi Fuchs, bez zkušenosti z malby by jiné formy jeho činnosti neexistovaly, malování je Nitschovou ústřední inspirací – jeho osobním hlasem.
Omlouvám se Jardovi, že jsem až doposud dal v této řeči přednost Nitschovi, bylo to minimálně z věkových důvodů.
Profesně kameraman a režisér, zde fotograf Jaroslav Brabec také nevystavuje u Navrátila poprvé. V roce 2006 vystavil své velkoformátové fotografie v Tomášské a na jedné z fotografií byl tehdy i Nitsch, kterého vyfotil na jeho výstavě tamtéž rok předtím. Přes třicet let fotografuje Brabec důsledně a systematicky ty nejdůležitější a nejvýraznější osobnosti naší výtvarné scény. Výsledky této zcela mimořádné, výjimečné a jedinečné záliby, vášně a posedlosti jsme mohli vidět na jeho výstavách v Domě Pánů z Kunštátu v Brně a v Praze pak ve Zlaté huse a Českém kulturním centru.
Tvar společné výstavy Nitsch-Brabec se vyvíjel dlouho, výsledek tohoto hledání nakonec vidíte sami. Až na pár fotografií, které vznikly v roce 2005 na již zmíněné Nitschově výstavě na Malé Straně, byly všechny ostatní nafoceny při návštěvě v Prinzerdorfu v květnu loňského roku. Z většího souboru fotek vznikl soubor asi šedesáti, z nichž 44 je vystaveno zde v Liteře. Černobílé fotografie o rozměrech 16x24 cm rozbíjejí brutální barevnost Nitschových obrazů. Při instalaci fotografií jsme se vesměs drželi autorem předsestavených celků. Fotky s menší mezerou tedy patří k sobě, i když lze dodat jakoby k sobě, protože ve skutečnosti každá z fotografií funguje sama o sobě a naopak dohromady pak skoro každá s každou. Ale to, myslím, vypovídá pouze o jejich kvalitě. Některé fotografie jsou po dvou, třech i čtyřech v různých sestavách a kombinacích, svisle i vodorovně. Pár vyloženě solitérních jsou i tady nainstalovány samostatně, s větším odstupem a snahou o podtržení jejich výrazu. Ale zase, každá z vystavených fotek by mohla být vystavena i samostatně, ale kde vznikla větší kolekce fotografií, nebo fotografií k sobě vyloženě patřících, pak jsou tady i tak vystaveny. Přibližují nám jeden den v životě rakouského malého-velkého muže. Prostřednictvím Brabcova vidění a díky jeho fotoaparátu vidíme Nitsche odpočívajícího, hledajícího stín ve svém domě, pyšně se procházejícího velkorysou zahradou, svačícího, z okna se vyklánějícího, dumajícího, rozmlouvajícího, mračícího i lehce usmívajícího. Některé z fotek mají skoro dokumentární charakter, kdy tiše spolu s Nitschem procházíme takřka všemi prostorami historické budovy zámku. Jiné jsou pak portrétní, hluboce výrazové a intimní. Část z nich schválně rozmazané, nebo spíše neostré, ponechávající zaostření na každém z nás. Brabec při fotografování v sobě nezapře kameramana, jak točí, tak i fotí, má smysl pro detail i kompozici, vidí výtvarně, dokonale cítí a vnímá světlo a čas. Ale hlavně je pro fotografovaného partnerem, v nejlepším případě pak i přítelem. A to je na fotkách ve výsledku opravdu znát. I u všech jeho fotografovaných umělců jde vždy o dlouhodobý vztah, budování vazeb, kde prim hraje důvěra a vzájemný respekt. Výsledkem je pak nenucenost, přirozenost a opravdovost. A přesně takové jsou i jeho fotografie. A když tyhle zmíněné vazby existují a fungují, dává mu pak fotografovaný šanci, kterou on nikdy neodmítne, naopak na ní čeká. Brabec je lovcem šancí. Je vlastně jako reportážní fotograf, ještě s tím nepojmenovatelným něčím navíc. Rozhoduje se rychle, fotí rychle. Jeho fotografování je sebevědomé a nekompromisní, nikdy ale agresivni a obtěžující. Snad drzé, ale v tom nejlepším smyslu slova. Někdy i zariskuje a udělá fotku podle všech pravidel jakoby nedokonalou, ale díky jeho citu a sebevědomí i ta často skvěle zafunguje.
Tohle všechno výše zmíněné je dobře vidět i na Brabcových fotografiích Hermanna Nitsche. Ten Brabce již zná, důvěřuje mu, pustí ho k sobě domů, někdy doslova až k tělu. Není z něho nervózní, nepřekáží mu a proto taky mohly vzniknou tyto fotky. O Nitschově důvěře k Brabcovi pak nejlépe vypovídá právě tato výstava. Bez oné důvěry by tady dnes vystavoval Nitsch sám. Nevím, kolik lidí může říct, že vystavovali společně s Hermannem Nitschem, bezesporu jednou z nejkontroverznějších, ale také nejuznávanějších a největších postav moderního výtvarného umění.
Obrazy i fotografie si nekonkurují, ale doplňují se, navzájem spolu i snad komunikují. I díky Brabcovým fotografiím se tedy Nitsch stává vlastně jediným společným jmenovatelem celé výstavy zde v Liteře. A vzhledem k tomu, že Nitsch bohužel není přítomen, je Brabec hlavní hvězdou tohoto večera. Zcela zaslouženě!
Úplně na závěr bych chtěl zmínit, že k dnešní výstavě se připravovalo vydání souboru čtyř zvětšených Brabcových černobílých fotografií. Celý soubor, doplněný o text a signovaný Nitschem i Brabcem, bude vydán v reprezentativní mapě a v limitovaném nákladu galerií Litera. Jedna z fotografií bude i Nitschem přepracovaná. Z technických důvodů se toto vydání bohužel nestihlo a nepodařilo zrealizovat k dnešní vernisáži, ale dojde k němu v co nejkratší možné době. Zatím jen ukázkovou verzi vám představí galerista Míla Navrátil.
Děkuji Vám za pozornost!
Martin Horák

Míla Navrátil tuto výstavu...

person   born   note
Horák Martin   26. 5. 1960    

Míla Navrátil tuto výstavu...

person   born   note
Brabec Jaroslav   14. 6. 1954    
Nitsch Hermann   29. 8. 1939    

Míla Navrátil tuto výstavu...

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2009/11/10 - 2010/01/27   Hermann Nitsch, Jaroslav Brabec, Galerie Litera, Praha

Míla Navrátil tuto výstavu...

  institution, city, signature, notes  
  K 133315