Když jsme se rozhodli uspořádat...

type of document: podřazený dokument
parent document: Konfrontace
imprint date: 1978
number of page: 2
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Když jsme se rozhodli uspořádat tuto společnou výstavu mladých umělců - jedná se o generaci narozenou v rozpětí čtyřicátých let, a to spíše ještě v její druhé polovině - měli jsme k tomu jeden důvod, zato však průkazný: umožnit více než dvou desítkám autorů vystavit své práce a navzájem je konfrontovat v poněkud jiné poloze, než která je dosud běžná. S výjimkou několika věci se jedná vesměs o práce, které vznikly v poslední době, a jejich vzniku nepředcházely programové akce ani vyhlášené soutěže. Nejsou tedy obecně známy. Mnohé z nich ukazují posuny v tvorbě, přinášejí nově objevené prvky, signalizují změnu. Mezi vystavujícími nacházíme volné skupiny, vázané jistou příbuzností i solitéry, vymykající se zařazení. Výstava však záměrně chtěla podtrhnout příbuznost některých umělců, zároveň však i zdůraznit jejich rozdílnost a rozmanitost a tím pádem i různorodost projevu.
Jejím cílem není podat přesnou informaci o současném moderním umění - to s ohledem na vymezený výstavní prostor nelze ani čekat - jde o pokus, spíše pracovního charakteru, který ve svém celku představuje jeden generační výtvarný názor. Široké výrazové spektrum, jehož základem je především výrazná a hluboce osobni umělecká zkušenost je individualizováno vlastním přístupem, rozborem a přepisem skutečnosti. Určujícím znakem vystavených děl je námětová plnost, výrazová mnohostrannost a technická různorodost, které samy o sobě jsou důvodem k vystavení, ke konfrontaci, a především k debatě. A o tu by zde mělo jít především, neboť vedle lidí a věcí známých jsou zde i díla málo frekventovaná a umělci dosud ne příliš vystavující.
Záměr výstavy tedy nebyl - jak by se mnozí mohli domnívat - podat průřez jedné generace; spíše šlo o to, v náznacích ukázat a představit ty autory, kteří by se mohli stát středem zájmu a naplnit tak pojem "generace sedmdesátých let".

Když jsme se rozhodli uspořádat...

person   born   note
Pánková Marcela   16. 1. 1939   podepsáno - mp