Ještě jednou dobrý večer...

subtitle: HUMR

type of document: e-mail
imprint date: 2017/02/04
number of page: (2 listy)
dimensions [mm]: 197 x 210
language: český

notes:
-
Ještě jednou dobrý večer,
původně jsem předpokládal, že Vám shromáždím ucelenější informace o skupině HUMR dřív, ale nepočítal jsem s tou ledovkou a sněhem. Část archivu mám totiž na chalupě, a tam se teď zatím nedostanu, takže něco Vám budu moci dodat až později.
Teď jsem našel jen několik fotek z první výstavy v lese v Roztokách (nad Tichým údolím) v roce 1966 a fotku z vernisáže HUMR v MÚ ČSAV v roce 1967, z níž máte pozvánku, a také několik textů z novin (viz příloha). Součástí pozvánky byla ale i křížovka, o níž se zmiňuje jeden z novinových textů, tu jsem ale zatím nenašel - bude asi na chalupě spolu s dalšími materiály z té doby…
Nyní jen stručně ke vniku skupiny HUMR: v roce 1965 jsem se poprvé oženil a odstěhoval jsem se do Roztok, kde měli dům rodiče manželky Vlasty. Ta byla výtvarnice (absolventka "Žižkárny"), ale protože nic nedělala (ani jej spolužačky), rozhodl jsem se, že založíme výtvarnou skupinu - což ty lenochy snad trochu k něčemu postrčí. Protože jsem v té době nemaloval (jen jsem kreslil vtipy - do Studenta a Literárek… tehdy jsem pracoval ve filmové střižně 35 mm Čs. televize a chodil jsem na FAMU), začal jsem malovat, abych jim šel příkladem… a naplánoval jsem společnou výstavu do lesa v Roztokách nad Tichým údolím - na duben 1966, až bude obstojné počasí. Protože jsem výtvarnou tematiku zaměřil na humor, skupinu jsem nazval HUMR a ta první výstava v lese měla název AUP ("a umění potěší") - tím byl dán směr: HUMR AUP.
Kromě obrázků, které namalovali a nakreslili všichni vystavující členové (nejen spolužáci mé manželky Vlasty), přemluvil jsem i mou matku (je též na fotce z roku 1966), aby vystavila svůj rozpletený svetr a pověsil jsem ho též na strom, jako ostatní díla. Tehdy se výstavy zúčastnila jako výtvarnice i herečka Renáta Jirousová.
V té době jsem v rámci skupiny HUMR uspořádal v Roztokách ještě další tři výtvarné výstavy "v přírodě", ale moc se to "nechytlo" - dokonce jednu výstavu jsem absolvoval úplně sám (na sraz nikdo jiný nepřišel). Náplň výstavy spočívala v tom, že každý si musel přinést své dílo připevněné na tyči spolu s též připevněným nápisem "uměním vpřed". Na dané znamení měli pak účastníci vernisáže vstoupit do potoka v Tichém údolí, a jít PROTI jeho proudu VPŘED (spolu se svým dílem na tyči). No jak jsem již řekl - šel jsem se svým dílem na tyči potokem proti proudu úplně sám… asi po cca 250 metrech mne to přestalo bavit a šel jsem zase domů. Za cca 6 let poté jsem pak zhruba v těch místech natáčel s Janíkem Roháčem (jako pomocný režisér) seriál Dva písaři.
No a po těchto "přípravných" zkušenostech jsem pak na červenec 1967 domluvil výstavu HUMR v Mikrobiologickém ústavu v Krči.
Původně jsem uvažoval o tom, že by výstavu zahájil Ivan Vyskočil. Ten mi to však odmítl (před několika lety, když jsem si s ním dopisoval, mi napsal, že ho to mrzí, že by určitě přišel, že mu ale nejspíš můj vzkaz nikdo z rodiny nevyřídil…). Můj spolužák Jirka Linhart (žák profesora Charváta), který je napsán na pozvánce, nepřišel, takže jsem výstavu nakonec musel zahájit sám. Přinesl jsem si k tomu gramofón na kličku a starou desku "Vzpomínka na Miláno" (tu měl původně přehrát a zazpívat - spolu s ostatními přítomnými - Ivan Vyskočil). Pustil jsem desku, zabroukal jsem s ní tu úžasnou dojemnou melodii a po skončení písně jsem vzal desku a připraveným kladivem jsem ji rozbil (jakobych udeřil do gongu) a tím byla výstava zahájena.
Jak jsem již dříve psal, toto byla poslední výstava skupiny HUMR, daší jsem už v té době ani nezkoušel organizovat - na humor neměl v nadcházejícím roce 1968 nikdo z výtvarníků náladu... Zkusil jsem to až po mnoha letech v rámci "keltského světa" (od roku 1997), což už máte částečně zachyceno, ale s výtvarným humorem to je velmi slabé i mezi profesionály… jak sám ai víte nejlíp…

Co se týče těch jmen - Viktorie Tita je Jitka Voštová (pátá v horní řadě), mezi mnou a jí stojí Drahuše Macounová (ta ale není napsaná na pozvánce, neboť se zúčastnila inkognito, Adéla Samuela je Míla Šváchová (první v horní řadě) - jinak děvčata těmi pseudonymy záměrně kryla svou identitu). Vpravo ode mne stojí Vlasta Ryzcová - má první manželka, úplně vpravo nahoře je Alois Ptáček. Dole první vlevo sedí Ivan Svoboda, vedle něj sedí jeho kolega, jehož jméno si nepamatuji - ten ale nevystavoval, a vpravo sedí jeho druhý kolega Kůs (křestní jméno jsem zapomněl), který ale vystavoval několik svých kreslených vtipů jaksi "z donucení" (svého kamaráda Ivana), neboť se mu do toho původně moc nechtělo. No a Jakub Josafát je jen spíš tajemná postava - pod jejímž deštníkem se mohl schovat ten z vystavujících, kdo nebyl na pozvánce, či nechtěl říci své pravé jméno, i když tam byl. A aby se to nepletlo - Miroslav vašina sice vystavoval, ale na vernisáž se nedostavil, a proto ani není na fotce skupiny HUMR (foto před MÚ ČSAV).
Malá poznámka na závěr této kapitoly: ty barety s vyšitým nápisem HUMR jsem pro tuto příležitost zakoupil v Kotcích a děvčata nápis HUMR vyšila).
Až budu moci zajet na chalupu a "prověřit" tam archiv, ještě ozvu.
Pokud bude potřeba něco doplnit, ozvěte se klidně sám…
Srdečně zdraví
Jo. Ry.

Ještě jednou dobrý večer...

person   born   note
Ryzec Josef   1. 10. 1942    

Ještě jednou dobrý večer...

group
Humr

Ještě jednou dobrý večer...

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1967/07/27 -   Skupina Humr, Mikrobiologický ústav ČSAV, galerie, Praha

Ještě jednou dobrý večer...

  institution, city, signature, notes  
  S 152228, HUMR