Něco něčím / Daliborem Chatrným

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2018
number of page: 2 listy
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Něco něčím / Daliborem Chatrným
7. 2. – 8. 4. 2018
Kurátoři Filip Cenek, Barbora Klímová
Vernisáž 6. 2. 2018 v 18 h, tisková konference v 11 h
Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno
Výstava Něco něčím / Daliborem Chatrným se soustředí na odraz tvorby, názorů a postojů brněnského výtvarníka Dalibora Chatrného. Činí tak prostřednictvím děl a osobností, se kterými se v průběhu života bezprostředně potkával.
I když lze dílo Dalibora Chatrného (1925–2012) řadit ke generaci šedesátých let, ve skutečnosti působil napříč několika generacemi, aniž by v nějaké dobové zkušenosti a názoru ulpěl. Škála lidí, s nimiž byl pracovně spřízněn, zahrnuje nejen umělce, ale také hudebníky, literáty, vědce a další. Možná díky celoživotnímu pedagogickému působení na uměleckých školách měl velmi blízko i k mladším generacím. V pozůstalosti Dalibora Chatrného, ve složce související s výukou na Střední škole uměleckých řemesel v Brně, lze mezi jinými najít i zadání Něco něčím, které se stalo motivem výstavy. S úkolem provést Něco něčím / Daliborem Chatrným se kurátoři obrátili na osobnosti, u nichž cítili určitou spojitost s Daliborem Chatrným. Mohlo jít o práci nebo čin ovlivněný Daliborem Chatrným, využívající jím užívané principy, provedený s myšlenkou na něj apod. Nešlo o tradiční „poctu“ tomuto umělci, ale o pokus dotknout se toho, jak Dalibor Chatrný působí v současnosti.
Sledovanou oblast dokreslují autorské svazky, které Dalibor Chatrný v sedmdesátých letech předával osobně či korespondenčně přátelům a známým. Autor je údajně označoval jako „kuchařky“, čili něco, co je možné následovat, případně inovovat. Umožňují na poměrně malém prostoru nahlédnout šíři témat, kterými se Dalibor Chatrný ve své tvorbě zabýval. Dokazují také, že pro svou práci nepotřeboval velkolepé formální řešení. V neposlední řadě jsou zajímavým médiem, typickým pro dobu, v níž vznikaly, a kontext, v němž Dalibor Chatrný strávil většinu aktivního života. V průběhu sedmdesátých a osmdesátých let Chatrný vystavoval spíše sporadicky, a tak mohly samizdatové publikace sloužit i jako prostor pro prezentování aktuální tvorby širšímu okruhu lidí. Univerzálním formátem a grafikou toto médium spojovalo tvorbu okruhu, v němž se Chatrný pohyboval. Malonákladové tiskoviny na Střední škole uměleckých řemesel množil bratr Ivan Chatrný, jehož vlastní publikace jsou zde také vystaveny (spolu s dalšími – Jiřím Valochem, Ladislavem Novákem). V návaznosti na tyto tiskoviny vznikla v rámci tohoto projektu roce 2016 stejnou technologií a ve stejné grafické úpravě edice (dvě stě kusů) distribuovaná poštou. Vyzývala adresáty provést Něco něčím / Daliborem Chatrným na volných vložených listech. Shromážděné příspěvky rozšiřují výstavní koncept poprvé představený v galerii hunt kastner.
Do projektu přispěli: Katarína Hládeková, Dana Chatrná, Josef Daněk, Vladimír Kokolia, Pavel Korbička, Marie Kratochvílová, Monogramista T.D., Jan Nálevka, Tomáš Ruller, Michaela Thelenová, Petr Váša, Jaroslav Šťastný, Blahoslav Rozbořil, Peter Rónai, Petr Veselý, Jiří Zahrádka.

Něco něčím / Daliborem Chatrným

person   born   note
Chatrný Dalibor   28. 8. 1925    

Něco něčím / Daliborem Chatrným

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2018/02/07 - 2018/04/08   Něco něčím / Daliborem Chatrným, Dům pánů z Kunštátu, Brno (Brno-město)

Něco něčím / Daliborem Chatrným

institution, city
Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)

Něco něčím / Daliborem Chatrným

  institution, city, signature, notes  
  A 172293, výstřižek