Zahrada 2019

subtitle: Jakub Goll, Jiří Kobr

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2019
language: český

notes:
digitální soubor
-
Letošní ročník výstavního cyklu „Klášterní zahrada“ představuje od počátku května práce Jakuba Golla a od konce června bude rozšířen o rozsáhlý sochařský soubor Jiřího Kobra, jenž v tomto roce připravil výstavu i pro Galerii Dům.
Jakub Goll náleží k nedávným absolventům pražské Akademie výtvarných umění, konkrétně ateliéru figurálního sochařství. Vystavené práce se věnují tématu hranice zobrazení a evokace tvaru. Dřevěné Torso (2015) vypovídá o autorově dlouhodobém zájmu o transformaci tělesné formy, odkazuje k původní inspiraci – figurálním pískovcovým pracím Josefa Wagnera. Ten často pracoval s tvary jakoby nalezenými v přírodě, se spojením těla a přírodního útvaru. Ve svých textech Cesty sochaře k sochařství uvažuje o pratvaru, o vzniku sochařství v prehistorické době, kdy člověk uviděl lidskou postavu nebo podobu zvířete v pohozeném kameni. Wagner připomínal i Braunovu fantazii jitřenou skalními útvary. Jakub Goll dvojici betonových tvarů z roku 2016 (Raněná zvířata) vytvořil inspirován výjevem ze španělské krajiny, kde se setkal mimo jiné i s autentickou silou sochařských prací Eduarda Chillidy. Zabývá se tvary v jejich vztahovosti, přičemž stylizaci odvozuje z kresby, ne z modelované formy. Práce reflektují současně i Gollův zájem o sumerské a egyptské sochařství, o význam kanonických proporčních zákonitostí, o problematiku symetrie, o architektonické uvažování. Autor pracuje s formou naznačenou, nedopovězenou, hledá prostor vjemové rezonance. Jeho sochy vzbuzují respekt velkorysým formátem i specifickou kombinací archaičnosti a modernosti tvaru.
Jiří KOBR svými uměleckými pracemi dlouhodobě zdůrazňuje samozřejmost vzájemné prostupnosti profánního a sakrálního prostoru. Vystavený celek tvoří figurální dřevěné sochy, několik betonových prací ze souboru Kříž a dřevořezy na plátně volně zavěšené v zahradě. První sochy ze souboru Kříž pocházejí již z roku 2003, závěru autorova studia na pražské Akademii výtvarných umění, kdy se zabýval významovými možnostmi formálních daností materiálu, tvaru a barvy, bez odkazu na symbolické a náboženské obsahy. Za nosné téma zvolil hranici, omezující a současně poskytující východiska, z významu uzavřenosti dospěl „cestou skrze střed“ ke křížové formě. V Kobrových pracích se snoubí autentická znalost křesťanské symboliky, dlouhodobá zkušenost s řezbou, vědomí inspirativnosti krajiny, role historie a významové vstřícnosti člověku. Křesťanství je pro něho prostor možností invenčního myšlení v paradoxech, možností všední žité situace proměňovat v posvátné. Víru a umění chápe jako oblasti navzájem podpůrné. Hlavní sílu uměleckých prací spatřuje v možnosti oslovit člověka prožitkem, podpořit jeho osobní zkušenost, skrze kterou se může rozvzpomenout na původní schopnost náboženství zprostředkovat autentickou sílu vědomého bytí. Tradiční náměty a témata Jiří Kobr zpřítomňuje na současné výstavě svěží srozumitelnou formou prostřednictvím souboru dřevěných figur z let 2016–2018 a nového cyklu dřevořezů na plátně.
JAKUB GOLL (nar. 1990 v Praze) vystudoval v letech 2005–2009 Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze (obor řezbářství), poté pokračoval v letech 2009–2016 v sochařském studiu na Akademii výtvarných umění v Praze (ateliér figurálního sochařství – Jan Hendrych, Vojtěch Míča). Od roku 2011 jsou jeho práce prezentovány na společných výstavách: Start (Klub V. kolona, Praha, 2011), výstava soch na parkovišti Malostranského náměstí (Praha, 2014), Andante (České centrum, Milán, 2015), Kresby / Sochy (GAVU, Praha, 2016), NordArt 2016 (Kunstwerk Carlshütte, Německo), Vanity Fair / Diplomanti AVU (Veletržní palác, Praha, 2016) nebo Kulový blesk (Zámek, Litvínov, 2018).
JIŘÍ KOBR (nar. 1974 ve Dvoře Králové nad Labem) studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu a Vyšší odbornou školu v Praze (řezbářství, 1988–1997), v letech 1997–2003 absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění (restaurování a sochařství – Petr Siegl, Jindřich Zeithamml; za diplomovou práci na téma Kříž obdržel cenu rektora). Ze samostatných výstav připomeňme např.: rok 2001 v Městské galerii v Trutnově; vitrážová výzdoba oken kaple ve Strakově u Litomyšle (od 2016); „Ejhle…“ Domorodé kultovní sochařství z Čech v Galerii Ústavu makromolekulární chemie AV ČR v Praze (2017); u příležitosti výstavy přednesl přednášku Staré náboženství v novém umění (Důvody k optimismu při oživovacích pokusech); Zahrada uzavřená / Hortus conclusus v zahradě Břevnovského kláštera (2017 a 2018); Kostel v Horním Žďáru (2018–2019). Jeho práce byly zařazeny např. na výstavy: v Reinraum, Düsseldorf, 2002; MECCA, Terezín, 2003; Nic na odiv…?, Kateřinská zahrada v Praze, 2004; Socha 2, Galerie Felixe Jeneweina, Kutná Hora, 2006; nebo Socha 3, Wortnerův dům AJG, České Budějovice, 2007. V letech 2002–2005 vyučoval řezbářství a modelování na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze. Je autorem řady kopií, rekonstrukcí a realizací dřevěných soch pro sakrální prostory
Kurátorka Iva Mladičová

Zahrada 2019

 

Zahrada 2019

person   born   note
Goll Jakub   10. 3. 1990    
Kobr Jiří   5. 8. 1974    

Zahrada 2019

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2019/06/29 - 2019/08/11   Jiří Kobr: V koutku..., Klášter Broumov (Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově), Broumov (Náchod)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2019/05/05 - 2019/09/30   Klášterní zahrada 2019: Jakub Goll, Jiří Kobr, Klášter Broumov (Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově), Broumov (Náchod)

Zahrada 2019

institution, city
Galerie Dům, Broumov (Náchod)