Je téměř neuvěřitelné, že skupina píseckých výtvarníků...

type of document: podřazený dokument
parent document: František Trávníček: Retrospektiva
imprint date: 2013
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
Je téměř neuvěřitelné, že skupina píseckých výtvarníků postupně oslavila svá šedesátiletá jubilea. Dne 25.6.2013 se k nim přidává i František Trávníček. Vedle tvorby absolventů pražské Akademie výtvarných umění (F.R.Dragouna /1916-2005/, R.Kubičky, J.Řeřichy či D.Říhánka) představuje dílo Františka Trávníčka a Václava Rožánka (1913-1994) odlišný názorový proud, který spoluvytváří výtvarný život v regionu a v mnoha případech přesahuje jeho hranice.
Autor absolvoval Střední polygrafickou školu v Praze. Po svém návratu na jih Čech pracoval až do roku 1990 v tiskárně. V sedmdesátých a osmdesátých letech 20.století společně s Václavem Rožánkem intenzivně navštěvoval Oldřicha Smutného, solitéra české moderní malby, který byl společně s Boštíkem, Kolíbalem, Šimotovou a dalšími členem skupiny UB-12. Cestou na chalupu do Putimi vznikaly akvarely a samotný pobyt pak znamenal tvořivou diskusi o moderním umění. Zdá se, že zde byly formovány základní principy umělcovy tvorby. Vedle klasiků F.Kupky či P.Cézanna se jistě probírala tvorba zakladatelů informelu a konceptuálního umění L.Fontany (1899-1968).A.Burriho (1915-1994) a jejich pokračovatelů A.Tapiese a R. Rauschenberga. V českém prostředí Kolíbala či Malicha.
Tyto inspirační zdroje doplňuje autorova četba klasiků literatury:H. de Balzaca, F. M.Dostojevského, F.Kafky či S.Becketta. Z hudby je to především Arnold Schönberg. Tato obsahová východiska se stávají jádrem autorovy práce.
Myslím, že ve všech těchto pramenech lze nacházet míru Trávníčkova díla. Jde především o proces a materiál, které jsou prostředkem k dosažení harmonie a rovnováhy. Jde spíše o chování materiálu než o osobní výraz – jak podotýkal Alberto Burri. Nejinak znějí slova samotného autora:“Vezmeš do ruky papír a už s tebou mluví. Papír je nejdůležitější, vychází z řemesla a materiálu.“ Docházíme tak k paradoxu – přestože autor nechce zaznamenávat příběhy, nechce vyprávět, chce být bez emocí, chce vytvářet čistou výtvarnou formu – přináší nám divákům pocity, kterým přidělujeme obsah. Jsme v onom začarovaném kruhu umění – jeho vzniku a jeho interpretace, který však dává této činnosti (mimo osobního hledání) smysl. Shluky forem vytvořené rozválením válečkem, vzdorující a zároveň ukrývající tajemství prostoru, znak, jež je doplňuje, bod který je ovlivňuje. To vše přináší urputné autorovo hledání . Hledání spojené s krásou i absurditou života, nevábnou realitou i schopností ji opustit, módností i pomíjivostí. Trávníčkovo hledání se tak stává konceptem života, který se umělec rozhodl představit veřejnosti.

Je téměř neuvěřitelné, že skupina píseckých výtvarníků...

person   born   note
Procházka Jaromír   28. 11. 1951    

Je téměř neuvěřitelné, že skupina píseckých výtvarníků...

person   born   note
Trávníček František   25. 6. 1953