Nehybnost je jen iluze...

type of document: podřazený dokument
parent document: Jaroslav Jebavý: Geometrie
imprint date: 2019
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Ani Mondrian ani Warhol nekomplikovali taneční kroky. Ludmila Vachtová

Nehybnost je jen iluze. Práce s krouživým pohybem a velkými barevnými plochami Jaroslava Jebavého dokládá, že malba nemusí být statickým obrazem, ale může být proměnlivou strukturou, která nabízí zvláštní zážitek naší mysli, jak ho zprostředkuje fyzikální podstata našeho zraku.
Jaroslav Jebavý, malíř a šífař, bývá považován za tvůrce ve spirituální tradici Františka Kupky a Václava Boštíka, kteří také pocházeli z Východních Čech, byť nikoli ze spiritistického kraje, jako Jebavý. Jebavého přístup je programový, používá předem určenou metodu, již v průběhu práce naplňuje, ať už jde o kroužení třemi štětci najednou v přesně určených vrstvách nebo o kruhový obrazec vznikající v ploše ze čtyř segmentů. Nejde o metodu tradičního malíře, ale o racionální konceptuální postup. Na diváka vždy působí plocha, která je založena na pohybu, nebo na kontrastu mezi statickým a pohyblivým. V každém případě hlavní roli hrají kruhy. Netřeba dodávat, že kruh nemá počátek a konec, stejně jako poznání. Kruh je rovněž symbol celistvosti, úplnosti, Boha, Slunce, planet i vesmíru.
Původní kroužené dvoumetrové obrazy z let l999-2004, které byly v Galerii AMB vystaveny v roce 2004, odkazovaly na čtyři základní elementy: zemi, oheň, vodu a vzduch, vícerozměrné prostory, čas, expanzi a koncentrickou gravitaci. U méně rozměrných obrazů z mezidobí 2006-2013 se význam přesunul k ploše, jejímu vlnění, které vytvářelo představu hladiny či displaye, na němž se zobrazuje cosi dalšího. A těmto obrazům se nové obrazy z let 2017-2018 se čtvercovými útvary podobají, jsou další kapitolou.
V letech 2015-2016 vznikla série odlišná, sedm obrazů s dominantou trojkruží. Tato plátna jsou plošná, nevznikla metodou kroužení, je z nich více nápadné dědictví hard edge painting - malby ostrých hran. Navazují na kruhové průniky, tzv. dimenze inspirované Jebavého vlastními kolážemi. Po monografické výstavě Nic než kruhy v pardubické Gampě v roce 2017 začal Jaroslav Jebavý opět kroužit štětcem a výsledkem je černobílá a barevná série, kterou na výstavě vidíte. V ní zahušťuje krouživou strukturu rastrem pravidelných čtverců.
Plátna Jaroslava Jebavého jsou výjimečná tím, že se nechovají jen jako obrazy, ale také vyzařují chvějivou energii barev a času. Jde vlastně o barevný časoprostor.

Nehybnost je jen iluze...

person   born   note
Vítková Martina   21. 7. 1968    

Nehybnost je jen iluze...

person   born   note
Jebavý Jaroslav   30. 7. 1952