Stavebnice "H"

type of document: podřazený dokument
parent document: Mladý svět
imprint date: 1981
the number of reproductions: 1 b (obálka)
other photos: 1 čb
page: 9
language: český

notes:
-
Znám stavebnici, která připomíná chřipkovou epidemii. Mohu potvrdit, že zasáhne každého, kdo s ní setrvá chvíli o samotě. Což platí pro dospělé, děti jí propadnou ještě dřív.
Když jsem ji spatřil poprvé, připadalo mí příliš jednoduchá. Nevěřil jsem v úspěch barevných kostek nezvyklých tvarů. Alespoň mě o tom její autoři — Jiří a Zdenek Hůlovi z Kostelce nad Černými lesy - ihned nepřesvědčili. Pravda, bylo to v době předvánočního shonu, v redakci plné návštěv, a navíc si se stavebnicemi už pár let nehraju.
Autoři se zastavili jen tak. A zas jen tak odešli. Zůstala mi adresa.
Koncem roku jsem viděl v horské chalupě hračky, které si děti přivezly rovnou od vánočních stromečku a vzpomněl jsem si na stavebníci „H". Přemýšlel jsem, zda by děti měly o ní zájem, zda by je zaujala víc než jejich „živé" hračky, které na klíček či baterii běhají, jezdí, skáčou…
O pár týdnů později jsem proto vyhledal dům ze začátku minulého století na náměstí v Kostelci, kde bratři Hůlovi žijí. Tady se stavebnice zrodila, sem ji zpátky z redakce také přivezli. Mezi hračky, které oba vymysleli a v domácí dílně též vyrobili. První byl koník s pohyblivým jezdcem v sedle. Slávu sklidila šněrovací kostka, o níž jsme už před čtyřmi lety psali jako o nápadité, levné a užitečné pomůcce pro mateřské školy. Radost z ní mají jen děti v kostelecké školce, které autoři kostku věnovali. Mě také nadchl skládací dřevěný strom, na němž můžete předvádět roční období, plody, květy. Zůstalo však jen u pochvalných slov, neboť zájemce o výrobu se dosud nenašel.
Stavebnice „H" z této řady hraček poněkud vybočuje. Můžete z ní postavit cokoli. Záleží především na vaši fantazii. S tou ale dětí nemívají potíže.
Nápad pochází z konkrétní poezie, které se Jirka se Zdenkem věnují už několik let. Když experimentovali s jednotlivými písmeny, když hledali varianty, jak můžete napsat třeba písmeno H, napadlo je písmena převést z plochy do prostoru. Snažili se je stylizovat do kvádrů o stranách v poměru jedna ku třem ku pěti.
Nakreslete si takový kvádr a zjistíte, že všechna písmena nelze vytvořit. Z patnácti stejných malých krychlí vzniknou i tvary, které nejsou písmeny, jen je v něčem připomínají. Některé se podobají až japonským znakům. Třeba písmeno A je jasné, ovšem písmeno B už lze zaměnit s osmičkou…
Ubíráním a spojováním jednotlivých krychlí, které obsahuje zmíněný kvádr, vznikala nejen písmena a variace na ně, ale jeden díl stavebnice za druhým. Autory v tu chvílí zajímalo, kolik takových kvádrů [prvků] lze vytvořit. Snažili se je nejdřív vypsat. Jenže chybovali, opakovali se. Obrátili se tedy na počítač. Zároveň přisoudili každé samohlásce jednu barvu. Počítač tak zcela náhodné vybral barvy podle toho, jakou samohláskou v tiskárně ten který díl nakreslil.
Počítač našel a navrhnul celkem 930 variant. Neboli 930 stavebních dílů, z nichž žádný se neopakuje. Ale přitom ho můžete vždy spojit s kterýmkoli jiným. Bez návodu. Objevujte sami. Stavte sami. Jen připomínáme: každý dům, tunel, věž, dlažbu, jelena postavíte stejně za předpokladu, že si postup i jednotlivé použité kvádry zapamatujete.
A to je dobře.
Panenka zůstane vždy panenkou. Model závodního auta modelem závodního auta. Ale v případě stavebnice „H" vznikne pokaždé něco jiného. Stavitele nutí stále něco vymýšlet, kombinovat, hledat, učí ho zručnosti, může na ní počítat množiny a zároveň skládat mozaiku.
Nutí bez přestání k hraní, dokud ji máte po ruce. Podle vlastního pokusu se děti, které ji viděly, o ni praly. Poslal jsem ji raději zpátky do Kostelce. Dvacítku kostek, které autoři vlastnoručně vyrobili, aby si je i člověk bez představivosti mohl představit.
Doufejme, že se dostane i k slyšení a viděni někoho, kdo by se této jednoduché, levné a užitečné stavebnice ujal. Jinak nám může být jen líto, že stavebnice „H" (jako Hůla) zůstane opět za zdmi toho starého černokosteleckého domu.

Stavebnice "H"

person   born   note
Trojan Petr   1. 3. 1950    

Stavebnice "H"

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    
Hůla Zdenek   25. 2. 1948    

Stavebnice "H"

key word
Stavebnice H