Bratři Hůlové, Blansko, Galerie města Blanska, 15.5.-26.6.1994

subtitle: Vážení přátelé, vítám vás...

type of document: text
imprint date: 1994
number of page: (2 listy)
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
zahájení výstavy
-
Vážení přátelé, vítám vás na zahájení výstavy bratři Hůlové Galerie H. Už z názvu je patrné, že to je výstava dvojdílná. Prvou část tvoří moje a Zdenkovy práce. Já vybral několik listů z cyklu strojopisů. Strojopisy jsou kresby napsané na psacím stroji. Začal jsem je vyťukávat už v roce 1964, velké listy jsou o patnáct let mladší, tehdy jsem sehnal starou underwoodku se širokým válcem. Strojopisy, stejně jako většina vystavených Zdeňkových prací, tedy vznikly před Galerií H.
Galerie H byla založena v roce 1983 v našem domě na náměstí Klementa Gottwalda, dnes to je náměstí Smiřických, v Kostelci nad Černými lesy. Několik dalších let byla Galerie H svobodným prostorem pro přátelská pracovní setkání umělců různých názorů
i různých generací. Za pět let intenzívni výstavní, organizátorské a dokumentační práce se zde uskutečnilo několik desítek většinou konfrontačních akcí. Na tradici společných vystoupení se snaží navázat nová setkání nad vypsanými tématy.
V roce 1992 se v Kostelci konalo Setkání-kruh, vloni Setkání-zrcadlení. S poslední akcí souvisí sborník Zrcadlení, který si tady můžete prohlédnout a stejnojmenná výstava otevřená před několika dny v pražské Galerii R. S postupným uvolňováním ztratily akce v soukromém prostoru smysl. Vystavovat se dnes sice může cokoli a kdekoli, a přitom se mi zdá, jako kdyby současné výtvarné umění často ztrácelo smysl, silu a opodstatnění. Svoboda je báječná věc, pokud víte, jak s ní naložit. Zdá se, že průvodní jevy svobodné společnosti - komerce, tržní přístup, touha po slávě, po moci a po penězích - ke kvalitě nově vznikajících děl příliš nepřispívají. Často škodí víc, než to dokázal tlak totalitní společnosti. Čtyři roky jsou ale krátká doba, dejme tomu, že to všechno časem přejde, že to jsou jenom potíže růstu.
Činnost galerie H byla před lety naléhavá, akce stíhala akci, nezbýval čas na spočinutí a na zhodnocení vykonané práce. Ostatně si myslím, že by to měl být spíš úkol pro teoretiky umění. Tak téměř také zapadl Otevřený systém Galerie H.
Začátkem roku 1986 jsme vymysleli zvláštní způsob výměny. K jeho realizaci bylo třeba získat jedenáct nezištných přátel. Všichni dostali sadu deseti různých kreseb a grafik, z jejich dalších, darovaných prací jsme uspořádali deset souborů. V prvém bylo deset, ve druhém devět, ve třetím osm, sedm, šest, až v posledním desátém jedno výtvarné dílo. První kompletní soubor tak byl připravený pro dalšího zájemce. Nově přicházející výtvarník přinesl deset svých prací a vzal si za ně kompletní sadu. My jsme zbývající soubory doplnili - prvý z devíti na deset, druhý z osmi na devět, třetí na osm, na sedm, na šest, devátý na dvě díla, poslední prácí jsme desátý soubor založili. Z brněnských autorů se výměnné akce zúčastnili: Pavel Rudolf, Dalibor Chatrný, Bohuslava 01ešová a Jan Steklík.
Nový způsob výměny nás sice nadchl, ale příliš se neujal. Chvíli jsme mu pomáhali, potom usnul. Otevřený systém sice spí, ale i tak funguje naprosto bezchybně. Je nastartovaný a tedy je mu lhostejné, jestli se za tři roky objeví jeden nebo za den tisíc nových autorů. Spolehlivý mechanismus se jenom víckrát pootočí. Blanenská výstava je pokusem o jeho nové probuzení.

Bratři Hůlové, Blansko, Galerie města Blanska, 15.5.-26.6.1994

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Bratři Hůlové, Blansko, Galerie města Blanska, 15.5.-26.6.1994

institution, city
Galerie H, Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ)

Bratři Hůlové, Blansko, Galerie města Blanska, 15.5.-26.6.1994

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1994/05/15 - 1994/06/26   Bratři Hůlové, Galerie H, Galerie města Blanska, Blansko (Blansko)

Bratři Hůlové, Blansko, Galerie města Blanska, 15.5.-26.6.1994

key word
otevřený systém

Bratři Hůlové, Blansko, Galerie města Blanska, 15.5.-26.6.1994

  institution, city, signature, notes  
  G 205772, Galerie H, Kostelec nad Černými lesy