U zrodu mých raných kreseb...

type of document: podřazený dokument
parent document: Miroslav Koval: Kresby a průsvity
imprint date: 2014
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
U zrodu mých raných kreseb nebylo dnešní záplavy informací, příroda byla mi zdrojem i mistrem a zůstává čímsi posvátným dodnes. Obklopuji se přírodninami, ale volně plynoucí vodu, i v proměnách sněhu a ledu, symfonii větrem zvlněné trávy, její stvoly vzpřímené k nebi a jindy nepohodou těsně přibité k zemi nosil jsem si domů jen ve fotografiích. Teprve po letech a nezávisle na sobě mě Jiří Valoch s Jindřichem Štreitem přemluvili, abych snímky spolu s kresbami vystavoval a potvrdil jejich stejné směřování. V obojím nejde mi ani tak o umění, ale spíš o živý dotyk s přírodou. A v duchu Boštíkova výroku, že není tma a světlo, ale jen více nebo méně světla, nevidím žádný zásadní rozdíl mezi prostým záznamem viděného motivu a jeho pozvolným zráním v průběhu let kresebné výpovědi. Jedno plynule přechází ve druhé a liší se jen mírou zobecnění.
S fotografií jsem skončil s vymizením zkušebního fotopapíru, který nabízel bohatou škálu polotónů blízkých tužkové kresbě a byl pro ni rozhodující. Průsvity v rozsahu doby osvitu od několika vteřin po dlouhých třicet minut a světelně obrácené do negativní polohy mi ji nahradily. Vnímám je jako samokresby přírody. Výchozí předlohy zanikají, fotozáznam je uchovává a je i matricí pro jejich konečnou podobu. Výstava loni uspořádaná zásluhou Davida Bartoně volným sdružením osmi měst České inspirace byla shrnutím už uzavřené, třiatřicetileté řady. Deváté zastavení v Jílkově galerii je splněným slibem některým zdejším návštěvníkům.
Zbyla tušová kresba (i malba jí dávno ustoupila) a proto ji vedle fotoprůsvitů připomínám výběrem z posledních let. Cílem je ryzí příroda; bezejmenná a v nerozlišení velkého s malým noří se sama z prázdného papíru. Tuš zhutněná vysycháním svádí k navrstvení. Nanáším ji stvolem česneku a nechám zrát. V přítomné době kresby houstnou a hnětením blíží se malbě. Vracím se znovu k podobnému rozčlenění, a přece je každý krok jiný. A ani na rozměru nezáleží, i malý formát stačí.
Kreslím dál a neptám se proč; samotný proces je odpovědí

U zrodu mých raných kreseb...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

U zrodu mých raných kreseb...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944