Patrik Hábl je svou vyhraněností nepřehlédnutelný...

type of document: podřazený dokument
parent document: Patrik Hábl: V posvátnu malby
imprint date: 2013
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
Patrik Hábl je svou vyhraněností nepřehlédnutelný. Žije na okraji Prahy, kořeny má ale ve Zlíně, společné se starším bratrem, který tu vystavoval v únoru. Oba začínali rukopisnou malbou přírodní povahy. René ji časem opustil a zamířil k linii a tvaru ve hladké malbě. Obsahem od mentální krajiny těla k metafyzice nadčasovosti znaku.
Patrik uvolněnou malbu naopak velkoryse rozvinul a posunul k jádru procesu. Vtělil ji do obrazu, rodícího se z čisté plochy a z rytmu gesta ruky, jako její podstaty. Do bytostného setkání zemitě lyrické krajiny duše s podobně uspořádanou přírodou, v její prapaměti v úplnosti uloženou ve vesmírné hmotě a proto i v nás samých. V navození až zenově cítěného obrazu krajiny bez potřeby rozpoznání motivu a velikosti, bez otázky, zda je to kámen a voda anebo hory...
Vystavuje tu krajinu, v duchu dálnovýchodním budovanou na výšku a uctívanou spolu s čínskými kaligrafy, malíři a básníky v jedné osobě jako výsostně posvátnou. Krajinu vytušenou z rozložení na hranách a přechodech. Rozprostřenou v obrysech a předělech po povrchu plátna s lehkostí rytmického členění a nečekané náhody neštětcového podání volně stékajících barev. Ve vysoké míře obecnosti, a přece nikdy abstraktní, protože všichni čerpáme z jednoho pramene živé přírody v hlubinách bytí, stejně skutečné před očima i v mysli.
Slepá zpovědní zrcadla monotypů z Popelce umělců v kostele Nejsvětějšího Salvátora se vystaveným krajinám podobají, a stejně tak i celostěnná malba v pražském Centru současného umění. Na monumentalitě, nezávislé na rozměru, Patrik nic nemění, ta je mu vlastní a u něho všudypřítomná. Snad i v tom si přirozeně rozumíme.

Patrik Hábl je svou vyhraněností nepřehlédnutelný...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Patrik Hábl je svou vyhraněností nepřehlédnutelný...

person   born   note
Hábl Patrik   10. 7. 1975