Milý Bílečku. Deml napsal příteli sochařovi víc než dvě stovky dopisů

subtitle: iDNES.cz

type of document: www
parent document: idnes.cz
imprint date: 2013/04/23
language: český

web: https://www.idnes.cz/kultura/literatura/bilek-deml-korespondence.A130422_223919_literatura_kla

notes:
Nakladatelství Dauphin aspiruje na počin roku, vydalo víc než dvanáct set stran korespondence mezi básníkem Jakubem Demlem a sochařem Františkem Bílkem. První list napsali v roce 1901, poslední z roku 1928. Mezi tím však spolu šest let "nemluvili".

Všechny kolonky tohoto světa prý dokázal přetavit v báseň, píše se o Jakubu Demlovi v předmluvě ke korespondenci, kterou vedl se sochařem Františkem Bílkem. Do kolonky hlavičkového papíru Sokola Tasov, kde mělo být uvedeno číslo jednací, totiž vepsal slovo Láska. S tak velkým obdivem Deml ke staršímu umělci vzhlížel. Poslal mu celkem 235 lístků či dopisů, Bílek jemu 109. Jejich korespondence teď vychází v nakladatelství Dauphin ve dvou svazcích, paralelně v papíru i elektronicky, pod názvem Číslo jednací: láska. Každý ze svazků má přes šest set stran.

Dauphin už vydal v předchozích třech letech dvě jiné Demlovy korespondenční knihy. Ty, které psal Bílkovi, jsou však nejvroucnější, alespoň zpočátku. Mladý básník nejenom sochaře obdivoval a ctil, ale pomáhal mu hledat zakázky, propagoval jeho tvorbu mezi svými známými a věnoval mu dokonce svoji první knihu. Bílkův Otčenáš Demla podnítil k samostatnému psaní.

Společná práce na Božím díle

První svazek obsahuje dopisy z­ let 1901-1906, pak nastala krize ve vztahu obou umělců a kontakt obnovili až v roce 1912, poslední list je datovaný rokem 1928. Deml Bílka zprvu oslovoval uctivě Drahý mistře, postupně však píše Mistře předrahý, Bratrský příteli a dokonce i Milovaný Bílečku. Přesto v tom není nic hluboce osobního - Deml vidí v Bílkovi zejména prostředníka, kterého mu seslal Bůh, aby společně pracovali na jejich díle. Shání sochaři práci v různých koutech Vysočiny, aby si na ni obvykle vyprosil peníze od farníků a mistrovi následně zaplatil.

Všechno začalo v roce 1901, kdy Deml, ještě mladý student bohosloveckého semináře, uveřejnil v časopise Museum dvě statě - o Bílkovi a Otokaru Březinovi. "Jsou nerozlučně spjati jako 'bratrská dvojice Ukazatelů Tajemstev', stojí na počátku Demlova veřejného a uměleckého působení," vysvětluje editorka knih, bohemistka Iva Mrázková. Dopisy k vydání připravovala pět let. Nešlo jen o to, uspořádat je a u­ některých listů zjistit dataci. Umělci se zmiňují i­ o řadě jiných osob, třeba o kamenících či prostých obyvatelích vesnic kolem Tasova. Jejich jména Mrázková dohledávala v matrikách a archivech, aby připravila čtenářům pohodlný rejstřík osob a aby taky bylo možné dopisy pochopit.

S dokonalým doslovem, vysvětlujícími poznámkami, prameny, řadou Bílkových ilustrací a faksimilí dopisů je tahle "dvojkniha" smělým adeptem na nakladatelský počin roku.

navštíveno 21.8.2021

Milý Bílečku. Deml napsal příteli sochařovi víc než dvě stovky dopisů

person   born   note
Kubíčková Klára   1979    

Milý Bílečku. Deml napsal příteli sochařovi víc než dvě stovky dopisů

person   born   note
Bílek František   6. 11. 1872    
Deml Jakub   20. 8. 1878