František Bílek a kniha

subtitle: ct24.ceskatelevize.cz

type of document: www
parent document: ct24.ceskatelevize.cz
imprint date: 2011/10/24
language: český

web: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1236482-frantisek-bilek-a-kniha

notes:
Praha – Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Arbor vitae vydávají knihu František Bílek a kniha, křest publikace se uskutečnil 24. října. Kniha v osmi oddílech představuje veškerou knižní tvorbu Františka Bílka z let 1898-1941. Významný sochař českého symbolismu, známý svými pracemi, jako je Mojžíš, Slepci, Úžas, Význam slova Madona a mnoha jinými, svoji vizi duchovního umění přenesl i do svých knižních prací. Ve svých vlastních textech a grafických cyklech – Otčenáš, Stavba budoucího chrámu v nás, Cesta, Mystický traktát, představuje a vysvětluje svoji duchovní cestu.

Bílek spolupracoval s Katolickou modernou, s Jakubem Demlem, kterému graficky zpracoval jeho Miriam, Slavíka sv. Bonaventury a další knihy. Otokaru Březinovi vydal a doplnil svými kresbami básnickou sbírku Ruce, stejně jako mnoho dalších vydání Březinových knih. Pro Julia Zeyera a jeho Román o věrném přátelství Amise a Amila vytvořil čtyři kartony a mnoha dalším autorům výtvarně doprovodil jejich knihy.

Pozornost je věnována i knižní vazbě, reliéfní, pergamenové a celokožené. Publikovány jsou i Bílkovy návrhy vazeb, pozornost si vysloužily i individuální vazby řezané do kůže. Chronologický soupis veškerých knih s úpravou Františka Bílka práci uzavírá. Kniha je doplněna bohatou fotografickou dokumentací s perfektní grafickou úpravou.

autor textu: sen
navštíveno 12.8.2021

František Bílek a kniha

person   born   note
Bílek František   6. 11. 1872