Neumím si představit větší propast...

type of document: podřazený dokument
parent document: Karolína Klimešová: V živelnosti
imprint date: 2021
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
Neumím si představit větší propast mezi navazujícími výstavami než jaká zeje mezi malbou Jiřího Štourače a Karolíny Klimešové. Jen Kroča by jí v tom překonal. Ten ale chrlí potoky barev, kytice, drsné portréty a vášnivé akty s divou zběsilostí.
Ona maluje z přirozené radosti v uvolněném tanečním rytmu, rychle a bez váhání. Pohrává si a těší se a baví i podbízivým motivem. Bez zábran přijímá to, co právě nabízí a nic jí není nízké nebo cizí. Maluje nejraději v zahradě v plném květu prozářené sluncem a pojem „nedělní malířka“ se jí zalíbil. Drží se bezprostřednosti a nic dalšího nevkládá do obrazu, maluje co vidí před sebou. Není tu žádná provokace ani jízlivost, není to Kuncova „schválně špatná malba“, ale až průzračně čirá radost z barev, ze světla a chvíle života v jeho plnosti. Z toho co je právě tady a teď, nic víc, nic míň. Ta radost je u ní rozhodující. Živelné vnoření se do motivu v jeho bezejmennosti, bez planých úvah a raději v přehnané barevnosti než v jejím útlumu, v plném světle a ve zřetelném tvaru, ve svěží volnosti a v přímém dotyku s ním je jí už od dětství bytostně vlastní.
Vedle olejomalby a pastelových kreseb, ve kterých si na cestách zaznamenává uviděné, ráda pracovala venku i uvnitř s barevným krepovým papírem, seskupeným do objektu a často i máčeným. Po zalití vodou se jeho barva rozpouští a rozteklá stává se malbou akvarelem. Vystavený povětrnosti a dešti zraje sám.
Tady ale vystavuje nové obrazy v akrylu a v olejomalbě. Letošní dvanáctá, závěrečná výstava galerie září jejich živelností a po nejistém, ale úspěšném roce je dobrou tečkou za celoročním programem. Snad je i příslibem naděje na návrat do lepších dnů. Díky za ni.

Neumím si představit větší propast...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Neumím si představit větší propast...

person   born   note
Klimešová Karolína   24. 1. 1986