Ostravská Ma´Ma Club Gallery zve na výstavu autorského skla

subtitle: nasepraha.cz

type of document: www
imprint date: 2013/09/17
language: český

web: https://www.nasepraha.cz/ostravska-mama-club-gallery-zve-na-vystavu-autorskeho-skla/

notes:
Ma´Ma Club Gallery představuje ve svých prostorách v Poděbradově ulici ostravské veřejnosti výběr českého ateliérového skla 2. poloviny XX. století. Touto komorní výstavou, souboru skla renomovaných autorů ze soukromé sbírky, zahajuje Galerie realizaci projektu prezentace trojrozměrných artefaktů – plastik, soch a objektů – z různých materiálů.
Ateliérové sklo českých umělců si ve své historii razantně vydobylo respektované místo v kontextu světové umělecké tvorby. Jejich přístupy byly a jsou dodnes inspirativní jak z hlediska technologického, tak v průkopnické poloze cesty za pochopením skla jako výrazového prostředku, nositele myšlenky pro díla srovnatelná obsahem s malbou a klasickým sochařstvím. Není pochyb o tom, že ateliérová sklářská tvorba se zařadila mezi nejzásadnější podněty, kterými čeští umělci ovlivnili svět.
Na výstavě v Ostravě se představí na relativně malé ploše práce řady významných autorů převážně starší generace v různorodém typovém spektru – od originálních ateliérových plastik po autorský design. Prostřednictvím děl dále uvedených autorů se tak pootvírá pohled do pestrého světa rozličných technologií a výtvarných poloh, které lze nalézt na současné scéně umělecké práce se sklem.
„Jak výše uvedeno, jedná se o výstavu co do rozsahu komorní, která nehodlá omračovat diváky počtem vystavených děl, avšak na druhé straně jsou jejich autoři známkou nevšední kvality a zárukou uměleckého zážitku. Diváci se tak mohou seznámit s díly René Roubíčka, jedním z doyenů české skleněné plastiky, či Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, Václava Ciglera, tvorbou Pavla Hlavy, rytým sklem Jiřího Harcuby, sklem Bohumila Eliáše, Vratislava Šotoly, Oldřicha Lípy, Jaroslava Matouše, plastikami Jiřího Šuhájka nebo Františka Janáka,“ uvedl kurátor Petr Pivoda.
Výstava Kolekce je přístupná od 21. září do 5. listopadu v době od 10 do 16 hodin v Ma´Ma Club Gallery, v objektu administrativně – společenského centra Gong, Poděbradova 2738/16 v Moravské Ostravě.

(zdroj: nasepraha.cz)

Ostravská Ma´Ma Club Gallery zve na výstavu autorského skla

person   born   note
red        

Ostravská Ma´Ma Club Gallery zve na výstavu autorského skla

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2013/09/21 - 2013/11/05   Kolekce, MA'MA Club Gallery, Ostrava (Ostrava-město)