Pavla Tasovského léčba železem a ohněm

subtitle: kulturní-noviny.cz

type of document: www
parent document: kulturni-noviny.cz
imprint date: 2021/08/02
number: 16
language: český

web: https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2021/16-2021/pavla-tasovskeho-lecba-zelezem-a-ohnem

notes:
-
Kompaktní prolnutí řemesla a umění je do konce prázdnin k vidění v Náměšti nad Oslavou.
Kovové objekty a skulptury z posledního desetiletí – přes tři desítky děl z ateliéru a dílny uměleckého kováře Pavla Tasovského do konce srpna obohacují přírodní a architektonické prostředí parku a obou nádvoří renesančního zámku Náměšť nad Oslavou. Výstavu uspořádali pod titulem Léčba železem a ohněm Národní památkový ústav, správa státního zámku Náměšť nad Oslavou, kastelán Marek Buš a autor.
Inspiraci k přenesenému názvu výstavy autor získal v dávné minulosti, u Hippokrata z Kóu: Co nevyléčí léky, vyléčí železo, co nevyléčí železo, vyléčí oheň, co nevyléčí oheň, je třeba pokládat za nevyléčitelné.
ČINNÁ MOŽNOST LÉČBY
V utěšeném prostředí zámeckého parku nabízejí se k vnímání hlavně ocelové objekty větších měr. Technologie jejich vzniku jsou z gruntu originální, vyskytující se v daných dimenzích, tvarech a vyzněních solitérně. Jejich podstata je z různých kovových materiálů. Nejméně dvě specifická označení nebude od věci ozřejmit. Corten je slitina oceli, vyvinutá pro odolnost korozi, užívá se bez nutnosti nátěru. Roxor je prostá betonářská výztuhová tyč, použitelná, jak zřejmé, i bez betonu a nadto v uměleckém projevu.
Tasovského objektů se lze při aktivní účasti osobní duchovní kultury uměřeně dotýkat. Pro člověka senzibilního to může mít účinek i léčivý, neboť oheň, usazený v objektu po splněném „zadání“ tvořivé práce, a suma zhmotněné energie umělcových rukou mohou na příhodného dotykače účelně přeskočit. A když ne takto, pak pozitivní úkol jistě splní oči, intelekt a introvertní emoce.
PROLNUTÍ ŘEMESLA A UMĚNÍ
Myslím si, že každý současný kovář s alespoň špetkou umělecké ambice si zasluhuje pozornost. Tasovského projev však stojí výš, možno jej měřit nejvyššími měřítky vymezujícími obor. Stěžejním znakem je tu kompaktní prolnutí řemesla a umění. Jistota výstavby na fundamentu řemeslné dokonalosti zvedá se k bohaté mluvě umění. Na dvou zámeckých nádvořích, vnějším a arkádovém vnitřním, nacházejí se díla méně masivní, spíše štíhlá, hojně obtékaná ovzduším, které na místě instalace jako by živě pojímala v akcentaci sumarizovaného autorova uměleckého a řemeslného vkladu. Pod arkádami, v kruhu kolem renesanční Neptunovy kašny, je dvanáctero originálně, přitom z oceli rozpoznatelně interpretovaných složek zvířetníku.
VŽDY JE PŘÍTOMNÁ PŮVODNOST
Uvedené soudy se pokusím shrnout a snad i zobecnit v touze po jejich stálejší platnosti. Ne pro samotná slova, ale s výhradním zřetelem k umělcově práci.
Pavel Tasovský je předním reprezentantem našich sochařů, vyjadřujících se v kovových materiálech. Kovaná, eventuálně i svařovaná, socha (zde skulptivního charakteru) vzniká potřebným spojením fortelu a vnímavosti. Jedno bez druhého se neobejde. Tasovský myslí v konceptech objemu, prostoru, formy a vnitřního sjednání dimenzí zobrazovaného. S renomé zde i v cizině ho dopředu vysunula výtvarná způsobilost, vtělená do svéráznosti projevu rozvinuté od základní hmoty do přitažlivých tvarových detailů. Je dobrým kreslířem, což náleží do nadstavby řemesla označené za deskriptivní invenci. V tužkové skice svede iluzivně zhmotnit trojrozměrné dílo i s atributy kovářské technologie. K otázce po eventualitě vytvoření abstraktní kované sochy přísluší souhlasná odpověď. Avšak nezobrazující skupenství oceli prosté předmětu bylo by artefaktem obtížně akceptovatelným. Tasovského díla ze záběru volné tvorby jsou v sumě své krásy svérázně zobrazující, nesená v harmonii tradiční rukodělné práce, nových technologií zpracování kovu, tvůrčího důvtipu, možností vztahu hutných objemů a lyrizovaných plasticky působících detailů, jež definují námět. V sdruženém estetickém úsudku Pavla Tasovského je vždy přítomná původnost.
navštíveno, 21.5.2022

Pavla Tasovského léčba železem a ohněm

person   born   note
Dočekal Jan   12. 7. 1943    

Pavla Tasovského léčba železem a ohněm

person   born   note
Tasovský Pavel   22. 11. 1960    

Pavla Tasovského léčba železem a ohněm

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2021/06/27 - 2021/08/31   Pavel Tasovský: Léčba železem a ohněm, Zámek Náměšť nad Oslavou, Náměšť nad Oslavou (Třebíč)