Výstava českého ateliérového skla

subtitle: czechdesign.cz

type of document: www
imprint date: 2004/12/13
language: český

web: https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/vystava-ceskeho-atelieroveho-skla

notes:
Výstava v Nostickém paláci

Přehlídka českého ateliérového skla je jedním z doprovodných programů účasti České republiky na Světové výstavě EXPO 2005 v japonské prefektuře Aichi. Tuto unikátní výstavu, která je koncipována jako putovní, budou mít v možnost shlédnout premiérově čeští návštěvníci v Nostickém paláci v Praze, ve dnech od 25. listopadu 2004 do 18. února 2005.

Putovní výstava v Japonsku

Výstava pod názvem V zajetí světla a prostoru je koncipována jako putovní. Japonská premiéra výstavy bude 5. července 2005 v Národním muzeu moderního umění v Tokiu. Posléze se přesune 26. srpna do galerie Shimin Plaza v Tojamě, v průběhu října a listopadu se české ateliérové sklo představí v Nagoji a Šizuoce. Na sklonku roku 2005 bude hostitelem této unikátní výstavy prefektura Fukuoka na ostrově Kjúšú. Výstava bude putovat po Japonsku po dobu zhruba 12ti měsíců.
Výstava navazuje na tradici a slávu českého ateliérového skla v Japonsku. Je průřezem současné tvorby všech generací sklářských výtvarníků, včetně té nejmladší. České sklo má v Japonsku tradičně velmi silnou pozici na trhu a těší se velké oblibě. Češi vývoj moderního skla nejen iniciovali, ale většina z nich s jeho nejprogresivnějšími tendencemi drží krok již desítky let a podílejí se tak velmi významně na vývoji této disciplíny. Japonská kulturní veřejnost má stále v povědomí obrovský tvůrčí potenciál českých sklářských výtvarníků, kteří se Japonsku poprvé komplexněji přestavili na Světové výstavě EXPO 70 v Ósace. Českou sklářskou školu však reprezentují i další sklářští výtvarníci, které japonská kulturní veřejnost velmi dobře zná, a to nejen díky jejich prezentacím v řadě japonských galerií, ale také díky jejich dlouholeté pedagogické činnosti v Tojamě.

Prezentace českého ateliérového skla v Tojamě bude propojena s druhým ročníkem mezinárodní výstavy současného ateliérového skla (Contemporary Glass Triennial). Dalšími doprovodnými tojamskými aktivitami budou Mezinárodní sympozium českého ateliérového skla, workshop českých sklářských výtvarníků s přednáškami, za účasti kurátorky výstavy profesorky Sylvy Petrové.

Výstava V zajetí světla a prostoru (Captured Light and Space) je koncipovaná jako soubor 42ti skleněných objektů od 28 autorů. Zastoupení autoři jsou: Václav Cigler, Bohumil Eliáš, Jiří Harcuba, František Janák, Vladimír Klein, Vladimír Kopecký, Zdeněk Lhotský, Stanislav Libenský – Jaroslava Brychtová ,Václav Machač, Josef Marek, Ivan Mareš, Alena Matějková, Jaroslav Matouš, Pavel Mrkus, Jiří Nekovář, Ivo Rozsypal, Jaromír Rybák, Lada Semecká, Gizela Šáboková, Ivana Šrámková, Pavel Trnka, Dana Vachtová , Martin Velíšek, Petr Vlček, Marian Volráb, Dana Zámečníková, Jiřina Žertová.

Kurátorkou výstavy V zajetí světla a prostoru je prof. PhDr. Sylva Petrová.

Výstava českého ateliérového skla

person   born   note
Petrová Sylva   26. 1. 1952    

Výstava českého ateliérového skla

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2004/11/25 - 2005/05   V zajetí světla a prostoru, Nostický palác, Praha
2005/07/05 - 2005   EXPO 2005: Captured Light and Space, National Museum of Modern Art (MOMAT), Tokio (Tokyo)
2005/08/26 - 2005/09/25   EXPO 2005: Captured Light and Space, Shimin Plaza City Gallery, Toyama