Václav Cigler se stal čestným občanem města Vsetína

subtitle: vsetín.cz

type of document: www
imprint date: 2010/09/13
language: český

web: https://www.vsetin.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18676&id=496302&n=vaclav%2Dcigler%2Dse%2Dstal%2Dcestnym%2Dobcanem%2Dmesta%2Dvsetina

notes:
Mezinárodně uznávaný sklářský umělec a vsetínský rodák Václav Cigler se v neděli odpoledne stal čestným občanem města Vsetína. Z rukou starostky Vsetína Květoslavy Othové a dalších představitelů města převzal toto ocenění v plně obsazeném mramorovém sále vsetínského zámku. Poblahopřát mu přišli i jeho rodinní příslušníci, přátelé a známí.VideoVideo
Jednaosmdesátiletý umělec, který je považován za jednu z nejvýraznějších osobností sklářského umění nejen u nás ale i v zahraničí, se tak stal již devátým novodobým čestným občanem města Vsetína. „Nečekal jsem to. Člověk mívá slabé chvilky a taková ocenění mu dodávají energii do další práce. Moc si toho vážím,“ netajil své dojetí Václav Cigler, který má i přes svůj pokročilý věk stále spoustu tvůrčí práce. „Teď jsme skončili s instalací velké výstavy v Tel Avivu, na kterou jsem se připravoval skoro dva roky, velké akce byly také v Holandsku, Dánsku a Kramářově vile a teď děláme prostor kostela v Litomyšli a dokončujeme práci ve Vítkovicích,“ prozradil výtvarník, jehož dílo je zastoupeno v řadě soukromých i veřejných sbírek nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Pogratulovat přišel Václavu Ciglerovi také jeho dlouholetý přítel a spolužák z gymnázia, evangelický farář Tomáš Holeček.
Dílo Václava Ciglera je od včerejška k vidění také v atriu vsetínského zámku, kde byla při příležitosti předání čestného občanství tomuto umělci otevřena výstava jeho objektů ze skla a kovu. Václav Cigler ji pojal jako pietní instalaci inspirovanou poselstvím tragického životního příběhu muzejního pracovníka Bohumila Peroutky, který se v době politických represí pokusil ukončit svůj život sebeupálením na zámeckém nádvoří a záhy na následky zranění zemřel. „Z minulosti si můžeme vybavit různé oslavné projevy malířské sochařské, a tak dále… měl jsem pocit, že je tady prostor, který někdo zanechal a který zůstal prázdný a měl by být připomínán a naplňován novým obsahem v prázdnotě. Kruh jako takový je odjakživa symbolem shromažďování. Vždy to byl prvek, který spojoval, už svým tvarem. To, že jsme jej zavěsili, by mělo symbolizovat, že se něco odbývá nejen v úrovni země, ale že existuje i spojnice nad námi,“ vysvětluje Cigler pohnutky, které jej inspirovaly k instalaci ve Vsetíně.

Václavu Ciglerovi přišel poblahopřát vedle zástupců města i jeho blízký přítel, spolužák ze vsetínského gymnázia, evangelický farář Tomáš Holeček, který při této příležitosti nezapomněl zavzpomínat na léta, která spolu prožili nejen ve školních lavicích.

Václav Cigler absolvoval základní školu a gymnázium na Vsetíně. Pro životní dráhu umělce se rozhodl až později, kdy odešel studovat sklářskou průmyslovou školu do Nového Boru. V letech 1951 – 57 studoval Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru profesora Josefa Kaplického, otce známého architekta Jana Kaplického. V roce 1965 založil a do roku 1979 vedl ateliér Sklo v architektuře na vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Dodnes žije a pracuje v Praze.

Václav Cigler se stal čestným občanem města Vsetína

person   born   note
Stejskalová Eva        

Václav Cigler se stal čestným občanem města Vsetína

person   born   note
Cigler Václav   21. 4. 1929