Umělci posedlí papírem se sešli v galerii Dvorac Sec

subtitle: ct24.ceskatelevize.cz

type of document: www
imprint date: 2014/05/17
language: český

web: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1033704-umelci-posedli-papirem-se-sesli-v-galerii-dvorac-sec

notes:
Praha - Šestadvacítka českých a slovenských současných výtvarníků dokazuje, že papír není mrtvý materiál. Své experimenty s ním představují na výstavě v pražské galerii Dvorac Sec Contemporary. Výstava Paper Obsessed +2 představí kresby, malby, koláže, grafiky, objekty i instalace předních výtvarníků, jako jsou David Černý, Josef Bolf, Václav Cigler, Jiří David, Kurt Gebauer, Pasta Oner, Roman Týc, Krištof Kintera, Jakub Špaňhel a další. I když někteří už papíru dávno nejsou věrní, výstava ukazuje, že v určité fázi tvorby s ním experimentuje snad každý.

Portrét je otisk člověka v čase, říká Luďek Rathouský, člen umělecké skupiny Rafani. Jeho autoportrét je doslova autentický, biologický otisk sebe sama. Místo barvy použil autor svoji vlastní krev, kterou smíchanou s heparinem, aby se nesrážela, nanášel na papír pomocí speciální stříkací pistole. „Smyslem jeho počínání není šokovat, nýbrž zachovat svůj DNA kód,“ vysvětlil spolukurátor výstavy Edmund Čučka.

Tradičnější přístup k papíru představuje soubor původně šesti velkoformátových ilustrací, které kreslil Tomáš Smetana dva roky, mikrotužkou, pět a až osm hodin denně. „Tento obraz je z knížky, která se jmenovala Zatoulaní psi, a byla to taková konceptuální pohádka, kterou jsem vytvořil při narození své dcery Antonie,“ popisuje Smetana.

Mladý Slovák Ašot Haas propojuje virtuální svět se světem reálným. Jeho grafiky na papíře jsou v podstatě naskenované a pomocí světelného laseru vypálené křivky, rozfázované pulsování hmoty a energie. Na výstavě můžete ale vidět třeba také papírovou sochu Michala Cimaly nebo dosud nezveřejněné kresby Davida Černého.

Umělci posedlí papírem se sešli v galerii Dvorac Sec

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2014   Paper Obsessed +2, Dvorak Sec Contemporary (DSC Gallery), Praha