Parádní práce legendárního keramika

subtitle: praha.eu

type of document: www
imprint date: 2011/02/03
the number of reproductions: 14 b
language: český

web: https://www.praha.eu/jnp/cz/co_delat_v_praze/kultura/muzea_a_vystavy/legendarni_keramik_vystavuje.html

notes:
Výstava nestora českých keramiků Pravoslava Rady nese příznačný název P. Rada! Paráda! A je to skutečná paráda vidět pohromadě na 150 plastik jak ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea, tak ze soukromých sbírek či z Muzea keramiky v Bechyni.

Rada, který zmizel

Keramické objekty Pravoslava Rady zaplňovaly i veřejný prostor a je bohužel smutným faktem, že některé jeho plastiky vzaly za své kvůli různým přestavbám a úpravám. Například vstupní hala bývalého Koospolu, která se Radovými plastikami a úpravou interiéru pyšnila, je dnes sterilně upravená v duchu bezduché globalizační architektury. Zmizela i plastika, která bývala v místech dnešního vchodu do metra na Václavském náměstí. „Bohužel nevíme, kde se tyto objekty nacházejí, zda byly zničeny anebo se zachovaly,“ uvedla umělcova dcera Šárka Radová.

Motol je zachován

Plastiky Pravoslava Rady se nacházely i v dětské části Nemocnice Motol. Tam se ovšem zachovali lépe a při současné rekonstrukci byla plastika rozebrána a má se vrátit na své místo, s největší pravděpodobností i snad restaurovaná.

Opět Brusel

Pravoslav Rada zazářil jako i více českých výtvarníků na Expu Brusel 58 a na dalších světových výstavách. Ale ani exponáty z Bruselu se nedochovaly zdaleka všechny, například poměrně výjimečné práce ze skla zmizely a byly zřejmě rozbity.

Radost pro každou příležitost

Pravoslav Rada vynikl nejen jako keramik a tvůrce veřejných prostor, ale natočil také několik animovaných filmů, z nichž tři jsou na jeho výstavě k vidění. Jeho obrovský smysl pro humor, který z každého jeho objektu čiší, se projevil i v jiném druhu umění – v literatuře, protože Pravoslav Rada je také spoluautorem několika humoristických knih – Z tajností žižkovského podsvětí a Dobrodružství šesti trampů.

Hrátky pro kamarády

Na výstavě se najde několik velmi zajímavých exponátů, které vznikly vlastně jen pro přátele Pravoslava Rady. Je tam pohár, který zobrazuje Suchého a Šlitra, klasický červeno-bílo-modrý sud s portrétem Kamila Lhotáka a také hodiny s portrétem fotografa Miroslava Hucka. Teoretikové umění jeho dílo řadí k české grotesce. Prostě je to hravé, ironické, nechybí nadsázka i pohoda.

Kočky opět na scéně

Stalo se už dobrým zvykem, že při retrospektivách v Uměleckoprůmyslovém muzeu se prodávají předměty korespondující s výstavou. Tentokrát potěší návštěvníky série porcelánových broží, kde dominují dva typy Radových koček. Kromě toho připravilo muzeum i doprovodný program, který najdete na stránkách muzea. Komentovaná prohlídka se chystá na 8. března pro školy a je možné si komentovanou návštěvu i objednat. Výstava potrvá do 25. dubna. (zdroj: praha.eu)

Parádní práce legendárního keramika

person   born   note
Exner Oskar        

Parádní práce legendárního keramika

person   born   note
Rada Pravoslav   14. 10. 1923    

Parádní práce legendárního keramika

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2011/02/03 - 2011/04/25   P. Rada! Paráda!, Uměleckoprůmyslové museum, Praha

Parádní práce legendárního keramika

  institution, city, signature, notes  
  Rodina Radova, Praha