Josef Švarc

type of document: podřazený dokument
parent document: Středočeské ateliéry
imprint date: 2008
page: 194-199
language: český

notes:
-
S nástupem nových společensko politických změn po roce 1989 se vytvořily nové možnosti pro vznik podnikatelských subjektů všeho druhu. Mimo jiné došlo tak ke vzniku stovek nových DTP studií, které se zaměřili na uspokojování deficitního prostoru v reklamě a propagaci firemních výrobků nově etablovaných menších i větších výrobců. Pokud se tak stalo ve spojení s výtvarnou invencí nebo uměleckou originalitou vyšší kvality, podařilo se realizovat celou řadu zajímavých polygrafických produktů, které měly význam pro estetizaci společnosti. Mezi nejvýznamnější dopady této umělecko-průmyslové činnosti na poli užité grafiky patřilo, že velkou částí byly úpravy knih a tiskovin určených pro děti a mládež.
S tím souvisí úzce také vztah knižní grafiky a ilustrace. Málokdy se stane případ tak ideální, aby v jedné osobě byly spojeny schopnosti grafika a ilustrátora zároveň. Takové excelentní schopnosti se projevily v historii českého výtvarného umění v míře nejsvrchovanější snad jen u několika málo osobností jako byli např. Josef Váchal, Vojtěch Preissig, František Muzika, Josef Čapek a několika málo dalších. Přesto není zřídkavým faktem aby se v dnešní době dalo o reklamní a užité grafice dalo mluvit jedním dechem jako o bezinvenční. Není tomu tak ale v případě Josefa Švarce.
Josef Švarc (*1952) vystudoval v letech 1968-1973 Střední průmyslovou školu grafickou v Praze. Dostalo se mu brzy možnosti nabytých vědomostí z oboru polygrafie zužitkovat během své následující dlouholeté praxe grafika a výtvarníka v Obchodních tiskárnách v Kolíně. Samostatná etapa jeho výtvarného života začíná v roce 1991, kdy založil s manželkou Milenou v Polepech u Kolína vlastní grafické studio a věnuje se především užité grafice a designu – zvláště ilustraci, knižní úpravě a reklamní grafice. Ani předtím ani pak ale neopustil disciplíny volné tvorby - kresbu, grafiku a malbu, ať už olejem nebo akvarelem.
Dotváření a umocnění atmosféry literární předlohy se naplňuje u Josefa Švarce jeho autorskou emocionalitou a přizpůsobivostí poetickému dětskému vnímání světa a hledání pozitivně-optimistických estetických obsahů, které podporuje i zvolená technika akvarelové malby. Akvarel, který je Švarcovou hlavní technikou a výtvarnou doménou nabízí díky své schopnosti vyjádřit barevné jemnosti v ploše i detailu přesně to, co poetika dětské ilustrace vyžaduje. Onu příznačnou snivost s příměsí abstrakce v oblasti představ, onu možnost polidšťování světa konfrontací mezi reálným světem a světem imaginace.
Postavy a obrazy Švarcova světa jsou schopny žít samostatně vedle své literární předlohy, nejsou však samoúčelné a podávají čtenáři příběhů pomocnou ruku a přibližují mu děj se stejnou narativitou jako samotný text. Narativitou tentokrát vizuální, nenásilnou, kultivující a přispívající k estetické gramotnosti.
Vybavíme-li si rysy Švarcových akvarelů bezděky se nám vynoří z paměti akvarelové ilustrace jiného našeho ilustrátora Mirko Hanáka (1921-1971), spjatého pevně s popisy příběhů zvířat a světa přírody. Je možné že toto napětí mezi všedním světem naším a světem nejčistších estetických obrazů vlákalo do své pasti i Josefa Švarce. Podobně jako Hanák se brzy koncentroval na techniku akvarelu po vzoru starých japonských nebo čínských mistrů, kdy malba byla vyjádřením prchavosti zážitku a kdy kaligrafie byla jiným vyjádřením životní filosofie, soustředění a vnitřní kontemplace. V dnešním světě může být zároveň i výrazem niterné obrany zachování čistých mravních hodnot duševního světa. Josef Švarc se vědomě k Mirko Hanákově odkazu nehlásí, ale je nutná poznámka o jiném zdroji, který jistě Švarcovy malby zasáhl a tím je fantazijně pohádkový lyrismus a okouzlení dívčí tváří a nahým ženským tělem u malíře Oty Janečka (1919-1996). Švarc podobně inklinuje k vyhledávání poetiky, která je schopna oslovit stejně tak dítě jako i dospělého a tento charakterový rys se z jeho díla prakticky nikdy nevytrácí.
Malba i ilustrační tvorba Josefa Švarce prošla vývojem. Od ranného svého období hledání vlastní kombinované techniky až k akvarelu s brilantním vedením štětce. Přesto, že jsem uváděl formální příchylnosti a vazby k jiným našim ilustrátorů dopracoval se Josef Švarc vlastní cestou ke svému osobitému a autonomnímu uměleckému názoru a vyjádření, které používá jak pro ztvárnění témat vážných, tak pro ilustrování literatury dětské. Jeho olejomalba, dříve pastózní a hutná, je dnes ovlivněna dlouholetou zkušeností s akvarelem a proniká do ní ona příznačná lehkost a světlost koloritu. Netvoří snad jen jedinou technikou akvarelu, ale i kolorovanou perokresbou, někdy i kombinací kolorování a dotváření ilustrací v počítači.
Užitá grafika a design kterým se zabývá v DTP studiu a digitalizovaný obraz ve své preciznosti do jisté míry způsobil i snahu precizovat podobu volné tvorby. Grafické návrhy logotypů, etiket, obalů, katalogů, kalendářů, reklam, knižních titulů apod.
Největším tvůrčím zájmem Josefa Švarce je dětská ilustrace. Ilustroval knihy pro Albatros nebo pro nakladatelství Junior např. České pohádky Boženy Němcové (2007), Bubu už se nebojí Zuzany Šmerglové (2002) nebo sérii titulů pro nejmenší Jak to chodí na stavbě (2004), Jak to chodí u hasičů (2005), Jak to chodí na letišti (2004), Jak to chodí na statku (2005), Jak to chodí v přístavu (2004) a další. Zdařile také realizoval své ilustrace a obrázky pro děti na stěny dětského chirurgického oddělení v kolínské nemocnici.
S manželkou vytvořil a vydal některé knižní tituly vlastním nákladem, jako například obrázkové jazykové publikace pro děti: Angličtina dětem (1991; reedice 1993, 1996, 1998, 2000), Němčina dětem (1993; reedice 1997), a Francouzština dětem (1994), Pracovní sešit (1994), kde jsou ve dvanácti lekcích základy angličtiny, Česko-anglická pexesa (1994), sady novoročních blahopřání atd.
Vzhledem k požadavkům své profese se věnuje poslední dobou i fotografii, která je rozšířením jak nabídky jeho studia ale zároveň je další možností výtvarného vyjadřování. Výstavní činnost Josefa Švarce není častá, nejvíce času věnuje užité grafice a ilustrování knih. Jako člen Středočeského sdružení výtvarníků UVU se od roku 2002 účastní členských výstav více méně pravidelně. Vystavuje i samostatně. V letech 1998, 1999 (Galerie v zahradě), a 2000 uspořádal výstavy společně s dcerou Zuzanou a synem Janem. Vystavoval také například v Kolíně, Kouřimi, Praze, Českých Budějovicích, Rožďalovicích, Českém Brodě, Rakovníku, Liberci, Chomutově, Berouně, Kladně, Bratislavě, Wroclavi, Moskvě a Frankfurtu nad Mohanem.


Josef ŠVARC
* 22.9. 1952 v Kolíně
STUDIUM
1968-1973 Střední průmyslová škola grafická v Praze
1991 založil vlastní výtvarné DTP studio s manželkou Milenou v Polepech u Kolína, zde také žije a tvoří.
2002 členem Středočeského sdružení výtvarníků Unie výtvarných umělců České republiky.

SAMOSTATNÉ VÝSTAVY
1978 Kolín
1980 Dům ČS dětí, Pražský hrad, Praha
1982 České Budějovice
1995 Frankfurt nad Mohanem
1998 Regionální muzeum Kolín
1998 Galerie v zahradě, Kolín
1999 Galerie v zahradě, Kolín (se Zuzanou Švarcovou a Janem Švarcem)
1999 Galerie Melantrich, Rožďalovice (se Zuzanou Švarcovou a Janem Švarcem)
2000 Chomutov (se Zuzanou Švarcovou a Janem Švarcem)
2006 100 let knihovny, Polepy u Kolína
2007 Rataje nad Sázavou
2007 Hrad Houska
2007 Regionální muzeum Kolín
2008 Ilustrace a knižní realizace, Kolín (s Milenou Švarcovou)
2008 Obrazy, kresby, ilustrace, Vlašim

SPOLEČNÉ VÝSTAVY
1975 Bratislava, Moskva, Wroclav
1977 Výstava kreseb, Liberec
1979 Skupina K, Kolín
1984 Salon mladých výtvarníků, Výstaviště Praha
1986 Salon mladých výtvarníků, Výstaviště Praha
2004 SSV, Muzeum Kouřim
2004 SSV, Beroun
2004 SSV, Rabasova galerie Rakovník
2005 Muzeum Podblanicka, Vlašim
2006 Salón kolínských výtvarníků, Regionální muzeum Kolín
2006 SSV, Rabasova galerie Rakovník
2006 SSV, Městská galerie Beroun
2006 Plenér, Doksy
2006 SSV, Rabasova galerie Rakovník
2006 SSV, Městská galerie Beroun, Kladno
2007 SSV, Galerie G, Olomouc
2007 SSV, Rabasova galerie Rakovník
2008 SSV, Rabasova galerie Rakovník
2008 SSV, Galerie Templ, Mladá Boleslav
2008 SSV, Galerie Chagall, Karviná
2008 SSV, Rabasova galerie Rakovník

KNIŽNÍ TVORBA - ILUSTRACE
Publikace vydané vlastním nákladem - vydavatelství a nakladatelství Švarc
Angličtina dětem (ilustrace, titul), redakce a grafika Milena Švarcová. 1991, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000
Němčina dětem (ilustrace), redakce a grafická úprava Milena Švarcová. 1993,1997
Francouzština dětem (ilustrace), redakce a grafická úprava Milena Švarcová. 1994
Dvořáková, H.: Angličtina dětem - pracovní sešit - 12 lekcí (ilustrace), redakce, grafika Milena Švarcová, 1998

Ilustrace publikací vydaných jinými nakladatelstvími
Helena Tarkó, H.: Báseň pro každého (titul, ilustrace), nakl. Nava, Plzeň, 1995
Bešťáková, E.: Pejskové pana Tobiáše (titul, ilustrace) , nakl. Papyrus, Vimperk, 1998
Wright, C.: Životní problémy očima křesťanů (titul, ilustrace a grafika), nakl. Luxpress, 1997
Blumeová, J.: To jsem já Margaret (titul, ilustrace), nakl. Albatros, Praha, 1999
Muška, L.: Ostrov u čtyř olší (titul, ilustrace), nakl. Albatros, Praha, 1999
Němcová, B.: Národní pohádky (ilustrace), nakl. Junior, 2001
Šmerglová, Z.: Bubu už se nebojí (grafika a sazba Milena Švarcová), Junior, 2001
Leporelo, ilustrace - Jak to chodí u popelářů, Jak to chodí na železnici, Jak to chodí u hasičů, nakl. Junior, 2002
Leporelo, ilustrace - Jak to chodí na letišti, Jak to chodí v přístavu, Jak to chodí na stavbě, nakl. Junior, 2004
Leporelo, ilustrace - Leporela Jak to chodí u policie, Jak to chodí na statku, nakl. Junior, 2005
Němcová, B.: České pohádky (ilustrace), nakl. Junior, 2005
Lenc, L.; Křížová, O.; Ivanová, E.: Etická výchova 1.-3. díl (titul, ilustrace a grafika), nakl. Luxpress, 2000
Drejnar, J.: Na cestách a objížďkách mého života (titul, ilustrace a grafika), nakl. Luxpress, 2001
Fischel, M.: Hloupost očima moudrých bláznů (titul, ilustrace a grafika), nakl. Luxpress, 2005
Bible v hádankách a odpovědích (titul, ilustrace a grafika), (kol. autorů), nakl. Luxpress, 2005
Kubičík, J. Postřehy z blízka a pohledy do dálky (titul, ilustrace a grafika),, nakl. Luxpress, 2006
Lucado, M.: On i dnes odvaluje kameny (titul, ilustrace a grafika), nakl. Luxpress, 2006
Lucado, M.: Když tě bůh volá něžně tvým jménem (titul, ilustrace a grafika), nakl. Luxpress, 2006
Lucado, M.: Na kovadlině (titul, ilustrace a grafika), grafická úprava sazba M. Švarcová, Luxpress, 2008
Portréty/osobnosti za mikrofonem (titul, ilustrace), kol. redaktorů AW rádia, grafika M. Švarcová, nakl.Luxpress

REALIZACE VÝTVARNÝCH A GRAFICKÝCH PROJEKTŮ
1988-1991 nástěnné kalendáře, Škoda Auto, a.s.
1988-1996 Potisky na textilní výrobky, PLEAS Havlíčkův Brod
1994-2000 série etiket a obalů na kosmetické výrobky Alpa , Alpa Velké Meziříčí
1994 sada 12 sešitů pro výuku angličtiny a českoanglická pexesa 12 sad., Tiskárna LINPA
1995, 1996 Propagační letáky a plakáty na Běh Terryho Foxe v Praze
1995-2008 sady etiket a obalů na nářadí, TONA - STANLEY a.s. Pečky
1997-2008 etikety, obaly, katalog výrobků, OPAC Opavské cukrovinky
1997-2007 sady etiket a obalů na kosmetické výrobky, TRADIKO, Nové Veselí
1997-2007 plakáty, pozvánky a reklamní složky na autorské výstavy, Galerie v zahradě Kolín
1996-2000 sada etiket a obalů na potravinářské produkty, TORUS Praha
1996 - 2008 Sady etiket a obalů na potravinářské výrobky značky Brick, Comperio Praha
1997-2003 sady 60 etiket na potravinářské výrobky, Boneco a.s.
1998, 2000, 2004 plakáty, pozvánky, katalogy, výstavy Kolínské keramické setkání
1999-2005 kompletní design etiket a obalů sýrů a jogurtů (katalogy), Promil a.s., Nový Bydžov
2001 výzdoba a nástěnné malby na dětském chirurgickém oddělení, Nemocnice Kolín
2001, 2002 katalogy stavebních projektů, G servis Třebíč
2003-2007 kalendáře (2004, 2008); katalog (2005); výroční zprávy (2003-2007), Cukrovary TTD Dobrovice a.s.
2004 Naučná hra „Fyzika hrou“(hra a herní pravidla - Mgr. Jitka Hermová, Mgr. Jan Švarc), ČEZ a.s. Praha
2004, 2005, 2006 stolní kalendáře (titul a grafická úprava), Česká spořitelna, a.s.
ilustrace autorských stolních kalendářů, Obchodní tiskárny Kolín
2004 kalendář Horoskopy (texty J.Gričová)
2004 kalendář Domalovánky
2005 kalendář Horoskopy, kalendář Pohádky
2005, 2007, 2008 sady omalovánek pro děti, Škoda Auto, a.s.
2006 kalendář Horoskopy
2006 kalendář s anglickými slovíčky (texty M.Švarcová)
2006 corporate design - značka, manuál tiskoviny, brand, Etanol a.s., Dobrovice
2006-2008 sady obalů a etiket na potraviny (výrobky, katalog, reklamní plakáty a letáky), Masokombinát Jičín
2007 kalendář Horoskopy
2007 kalendář Domalovánky
2008 kalendář Pohádky
2008 nástěnný obrazový autorský kalendář, tiskárna Polygra a.s.

Josef Švarc

person   born   note
Rezler Aleš   24. 8. 1964    

Josef Švarc

person   born   note
Švarc Josef   22. 9. 1952