200 dm/3 dechu

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2010
number of page: (2)
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
TISKOVÁ ZPRÁVA
Výstavní projekt 200 dm3 dechu
Část I. Hračky Libuše Niklové, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně – Dům umění
Část II. Petr Nikl: Dialog s maminkou, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně – Zámek
2. 2. – 21. 3. 2010
Kdo by neznal jejího harmonikového Kocoura nebo nafukovacího Buvola? Málokdo však ví, že tvorba návrhářky Libuše Niklové (1934–1981) čítá vskutku úctyhodné množství inovativních plastových hraček, jejichž originalita ve své době dalece předčila běžnou hračkářskou produkci jak u nás tak ve světě. Ještě méně lidí si její jméno spojuje se známým výtvarným umělcem a divadelníkem Petrem Niklem (1960), členem bývalé skupiny Tvrdohlaví a autorem úspěšného mezinárodního projektu Orbis pictus.
Právě syn Libuše Niklové, pro něhož se její hračky staly jedním ze základních inspiračních zdrojů jeho osobité poetiky, inicioval její vůbec první retrospektivní přehlídku. Na její počest k ní vytvořil navíc i souběžnou výstavu vlastního díla s ozvěnami maminčiny tvorby. A kde jinde by měl být tento jedinečný putovní projekt zahájen než ve Zlíně, rodném městu jak Libuše Niklové, tak i jejího syna Petra.
Symbolický název celého projektu 200 dm3 dechu odkazuje na zásadní roli, již ve všech výtvorech designérky, ať už se jednalo o malé gumové figurky, zvířátka s varhánkovým trupem, nebo nafukovací objekty, hrál vzduch – vytvářel jejich tvar a objem, dovolil jim vydávat zvuk a dokonale souzněl s měkkostí a poddajností plastu.
Retrospektiva designérky ve zlínském Domě umění, jejíž působivou transparentně nafukovací instalaci navrhl též sám Petr Nikl, odhalí jak dvacetiletou práci Niklové pro Fatru Napajedla, s níž je její jméno nerozlučně spjato, tak její rané návrhy hraček vyráběných v Gumotexu Břeclav, v němž hned po maturitě na Střední škole uměleckoprůmyslové v Uherském Hradišti zahájila svou kariéru. Vzácná kombinace fantazie, neuvěřitelné vynalézavosti a vitální pracovitosti Libuše Niklové se ve své době setkala s pozitivním přijetím obou svých zaměstnavatelů i řady soutěží, díky čemuž byla většina jejích návrhů realizována. O tom se i dnes mnohým designérům může jen zdát. Její hračky, jež navrhovala od poloviny padesátých let až do konce svého života, se staly milými a vděčnými společníky hned několika dětských generací. Ačkoli tato výjimečná designérka opustila svět v pouhých čtyřiceti sedmi letech, zanechala za sebou nesmírně bohaté průkopnické dílo, celkem devět patentů a tři chráněné průmyslové vzory a spolu s nimi především velkou radost, již její hračky dodnes působí dětem i dospělým.
Podobně oslovuje svět malých a velkých i Petr Nikl. Přesvědčit se o tom můžete na zlínském zámku, kde povede svůj intimní umělecký dialog s maminkou prostřednictvím obrazů, kreseb, ilustrací a loutek.
V pozměněné podobě se tento projekt představí od dubna tohoto roku i v Praze v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea a Památníku národního písemnictví.
Při příležitosti retrospektivy Libuše Niklové bude vydána monografie, kterou spolu s Petrem Niklem připravuje historička umění Tereza Bruthansová a graficky upravuje Zuzana Lednická ze Studia Najbrt.
pořadatelé: Arbor vitae societas a Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně
kurátoři: Petr Nikl a Tereza Bruthansová
grafický design: Zuzana Lednická (Studio Najbrt)
fotografie: Studio Toast
kontakt: Daniela Plná, Arbor vitae societas, daniela.plna@arborvitae.eu,
tel.: 725 537 141
zdroj - www.arborvitae.eu

200 dm/3 dechu

person   born   note
Nikl Petr   8. 2. 1960    
Niklová Libuše   1. 4. 1934    

200 dm/3 dechu

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2010/02/02 - 2010/03/21   200 dm³ dechu: Hračky Libuše Niklové, Dům umění, Zlín (Zlín)

200 dm/3 dechu

institution, city
Arbor vitae, Řevnice (Praha-západ)