Kolem věcí, věci kolem

subtitle: V Kuřimi vystavuje své obrazy a kresby Petr Veselý

type of document: podřazený dokument
parent document: Lidové noviny
imprint date: 2003
the number of reproductions: 1 čb
page: 23
language: český

notes:
-
Kuřimskou Galerii ad astra v otevřel galerista Petr Novotný vloni na podzim výstavou Jana Knapa. Následovaly plastiky Lukáše Rittsteina, zvratné malby Petra Kuklíka. Do konce prázdnin vystavuje nyní kresby a obrazy brněnského malíře Petra Veselého.
I poslední díla staví Petr Veselý (1953) na silném prožitku a zároveň na odstupu od skutečnosti. Už první krajiny nebyly pouhým zobrazením přírodní scenérie, ale prostorem měřitelným lidskými smysly a lidskou velikostí - délkou paží, krokem, zrakem. Za viditelnou (hmatatelnou) realitou tuší malíř další svět, který malíře neodolatelně láká, skutečnost dosažitelnou schopností vcítění, vírou ve smysl a v nekonečné možnosti umění.
Náměty se léta nemění, jenom více pootevírají. Průřez starších i nejnovějších kreseb, nabídnutý k prohlídce ve velikých deskách, naznačuje malířův vývoj. Petr Veselý často pracuje technikou frotáže a rezerváže, kreslí většinou tužkou a černou tuší. Ořezané kmeny ještě připomínají lidskou postavu, ale další kresby už většinou nejsou (kromě záměrných citací) tak jednoznačné. Zjednodušováním známých tvarů, vypouštěním nepodstatného spěje k téměř nepředmětným symbolům, k osobně prožitým archetypům. Některé nově stvořené znaky působí geometricky, ale s čistou geometrií, tedy s rozumovým přístupem, mají málo společného. Nevznikly racionálně, ale upřesňováním silných pocitů. I v těch nejjednodušších a nejabstraktnějších je přítomen významový zbytek reality.
Červené tvary z obrazu Trojice (1998) jsou možná fragmenty postavy poutníka, části křídel andělů strážných, ale mnohem podstatnější je způsob malování, forma a usilovnost, se kterou hledá konečnou (pro malíře jedinou možnou) podobu. Obrazy a kresby nic viděného nenapodobují, samy sobě se staly smyslem, novou skutečností.
Cílem je přesnost
Klasické malířské prostředky, tradiční práce štětcem a špachtlí, vztah k barvě, smysl pro tvar a pro kompozici logicky vedou ke krásné formě. Zní to paradoxně, ale krása a estetické uspokojení jsou pro každého malíře největším nebezpečím. Malování je pro Petra Veselého jedinou možností, jak plně porozumět světu, prostředkem komunikace. Netouží po originalitě, ale po přesnosti. Jeho obrazy a kresby mají haptické hodnoty, hmatatelně je cítit, jak s materií barev a papíru zachází, jak obtížně přemáhá jejich odpor, jak do nich (stále hlouběji) otiskuje svou představu. Nerozlišuje velké a malé formáty, hlavní a podružná témata, podnětem ke vzniku díla může být jakákoli věc, pocit či událost - zamžené okno, kapka na skle, prázdná sklenice, starý stůl, prkenná podlaha, vržený stín.
Z vystavených prací i z popisek jsou patrný malířovy příklady a vzory - například Václav Boštík, Stanislav Kolíbal, Josef Šíma nebo Věra Janoušková. Kresba tuší Zbytek anděla (podle A. Š.), 2002 je přímo inspirovaná dílem Adrieny Šimotové. Tušové nádoby a torza, frotážované stoly a prázdné rámy jsou - přístupem, formou i obsahem - blízké například kresbám a obrazům pražského malíře Jana Merty (1952).
Petr Veselý pracuje pomalu a těžce. Jako většinu výtvarných umělců ho rozptyluje okolí, stav společnosti, existenční starosti. Kdo ví, jakými zákonitostmi se ale umělecká tvorba řídí? Třeba všechny ty překážky a objektivní potíže, vynucené či dobrovolné přestávky jsou pro vznik jeho díla tím nejpodstatnějším.
Rerpodukce:
Petr Veselý: Trojice, 1988, olej na plátně, 150 x 215 cm

Kolem věcí, věci kolem

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Kolem věcí, věci kolem

person   born   note
Veselý Petr   14. 10. 1953    

Kolem věcí, věci kolem

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2003/06/05 - 2003/07/13   Petr Veselý: Kolem věcí, věci kolem, Galerie ad astra, Kuřim (Brno-venkov)

Kolem věcí, věci kolem

  institution, city, signature, notes  
  A 80560, výstřižek