Skupina 42

subtitle: Výstavy

type of document: podřazený dokument
parent document: Lidová kultura
imprint date: 1945
language: český

notes:
V pražské Pošově galerii vystavují své práce malíři Gross, Hudeček, Kotík, Lhoták, Smetana a Souček, kteří vytvořili za okupace t.zv. Skupinu 42, která, jak praví v katalogu její ideolog Jiří Kotalík, se sešla ne proto, že ji pojí pocit generační příslušnosti, nýbrž proto, že věří ve smysl moderního umění. Osu této skupiny tvoří výrazná dvojice Gross a Hudeček. K ní se pak připojil zcela odlišně orientovaný Lhoták. Ostatní - Kotík, Smetana Souček - jen dokreslují okraj tohoto výtvarného tělesa.
Toto navršení je po celou dobu existence Skupiny jasně zřetelné a poznamenává i práce vystavené u Pošů. Zatím co první tři malíři jdou ve svém vývoji vypočítanou, uváženou a předpokládanou cestou, ostatní tři tápou v bezradnosti, snažíce se jim přiblížit a současně najít v rámci skupinové atmosféry vlastní řešení. Dokladem toho je typický případ Kotíkův, který po éře výrazově prudkých a vyhraněných obrazů se ocitá ve stavu nevýrazné a tápající bezradnosti. Obdobný je případ Součkův, malíře jistě nadaného a obdařeného reálným viděním a smyslem pro sociální skutečnost, který nadto se začíná uchylovat k nebezpečným vnějším efektům. Technické efekty je ale neohrožují tak jako Smetanu, který je nejméně vyhraněný, a který na nich začíná zakládat celou svou malířskou existenci.
Přes toto nebezpečí a výhrady je nutno konstatovat, že ve skupině je život, že se tu hledá a že všichni její členové se snaží vyrovnat se každý svým způsobem s osobními i společenskými problémy a že se brání uchylovat se k omšelým a mnohokráte užitým prostředkům a řešením.
V tom je nejvynalézavějším bohatou fantasií nadaný a na svůj úkol soustředěný F. Hudeček. U Grosse převládá rozumovost a ukázněnost. Lhoták, i když se snaží přenésti svůj zrak od objevných zázraků techniky na jiné náměty, zůstává stále v zajetí dětské vzpomínky.
Přáli bychom si od Skupiny, aby své tažení za věcností ještě víc přimkla k životu a aby uvolnila barvu i formát k jeho dnešní podobě.
fd

Skupina 42

person   born   note
Doležal František   28. 7. 1910   fd

Skupina 42

institution, city
Pošova galerie, Praha

Skupina 42

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1945/08/30 - 1945/09/23   Skupina 1942: Akvarely, kresby, grafika, Pošova galerie, Praha

Skupina 42

person   born   note
Kotalík Jiří   22. 7. 1920    

Skupina 42

  institution, city, signature, notes  
  Jarmila Štogrová, Hlinná (Litoměřice)