Předzvěst lepších časů českého komiksu

subtitle: Šestašedesát výtvarníků se představuje na osmi olomouckých výstavách na jedno téma

type of document: podřazený dokument
parent document: Lidové noviny
imprint date: 2000
page: 27
language: český

notes:
-
V osmi galeriích byla v Olomouci současně otevřena výstava, která přitáhla hned v prvních dnech i ty, kteří za výtvarným uměním obyčejně nechodí. Například děti a jejich rodiče. Jejím tématem je komiks.
Srovnání prací známých umělců (Michal Cihlář, Tomáš Císařovský, Jan Knap, Petr Nikl, Michal Rittstein, Jaroslav Róna, Karel Saudek nebo František Skála) a začínajících autorů (studentů ateliéru Jiřího Šalomouna z VŠUP v Praze) je povzbuzující. Žijící klasici sice zůstávají na svém, ale mladí často překvapují novými přístupy a nápady.
Pravidla žánru zůstávají
Komiks (comics) vznikl ve Spojených státech koncem minulého století, jako rok nula je udáván letopočet 1892. Náměty si bere ze všemožných oblastí, dělá si blázny z denních starostí i z politických událostí, po vzoru bajek nechává zvířata jednat tak nemožně a nerozumně, jak to dokážou jedině lidé; stejně dobře se baví dobrodružným vyprávěním, science fiction jako pohádkami. Základní vlastností u komiksu jako u pohádek je obecná srozumitelnost.
Čistě výtvarný nebo čistě intelektuální komiks nemůže nikoho zajímat už proto, že nic podobného neexistuje, je to nonsens stejný jako kulatý čtvereček. Komiks je masová záležitost, spotřební zboží. Vyžaduje zajímavý (aktuální, napínavý, překvapivý, vtipný, strašidelný atd.) a přitom jasný příběh. Kresby i doprovodné texty musí být nejen srozumitelně formulované, ale i dobře čitelné, síla sdělení je v jednotě stylizovaného obrazu a prostého slova, v přesné odměřené nebo odhadnuté míře pokleslosti. O trochu víc nebo o něco méně znamená v lepším případě konec příběhu, v horším zkázu žánru.
Hrdinové komiksu jsou, podobně jako pohádkoví reci a zloduši, stylizovaní (obrazově i povahově) v bezvýhradné klaďasy a v nenapravitelné padouchy. Díky zájmu popartistů (např. Roye Lichtensteina nebo Andyho Warhola) se „nejnižší stupeň užité literatury" (Malá československá encyklopedie, Academia 1984) přelil i do vysokého umění.
Zatímco na celém světě je komiks uznávaný a oblíbený, v Čechách se původní komiksové tvorbě zatím příliš nedaří. Krátkou, leč zasvěcenou studii - Český comics: proč se neblýská na lepší časy? - do katalogu sepsal Milan Kruml.
Úroveň v Olomouci vystavených prací je značně rozkolísaná, ale právě to je na výstavě zajímavé. Nejrůznější úchylky a úlety otevírají problematiku komiksu z nečekaných stran, projasňují předpoklady a pravidla žánru. Komiksového svátku roku 2000 se zúčastnilo kolem sedmdesáti autorů, mnozí však nesplnili zadané
podmínky. Buď nemají nic společného s tématem (Aleš Najbrt a Zuzana Lednická, Martin Němec nebo Jiří Surůvka), nebo s formou vyprávění (Jiří Slíva, Oldřich Kulhánek, Igor Kitzberger nebo Karel Říhovský). Výstava Pohádkový svět komiksu má podtitul První olomoucké komiksové jaro a akci je třeba chápat i jako zahřívací kolo. (Doprovází ho pěkný katalog, v němž je každý autor zastoupen barevnou reprodukcí.)
„Bude trvat ještě mnoho let, než u nás bude komiks něčím úplně normálním. Naše zpoždění za světem bych odhadoval asi na takových deset patnáct let," prohlásil na podzim 1993 v týdeníku Reflex jeden z nejznámějších propagátorů komiksu v České republice Vladimír Veverka. Po sedmi letech Milan Kruml suše konstatuje, že se „zpoždění nezmenšilo, spíš naopak. Zejména mladí tvůrci komiksu mají zoufale málo prostoru pro prezentaci a diskuse. Magazín Crew a časopis Origami nemohou stihnout vše a sloužit všem pánům. Kdepak jsou ty časy euforie?" V Olomouci se ale možná přece jen zablýsklo. Cílem organizátorů (Libor Grónský, David Hrbek, Miroslav Schubert, Anežka Šimková a všichni galeristé) je změnit hanáckou metropoli jednou za dva roky na jeden měsíc v živé komiksové středisko. Nejprve státu, a později celé Evropy.
Reprodukce:
Jaroslav Róna: Franz Kafka – Proměna, 1982 (detail)
Petra Cífková: Jak vznikli komáři, 1999, kresba tuší a bělobou
Olomouc - Galerie Caesar, Galerie G, Galerie Mona Lisa, Muzeum
Umění Olomouc - kavárna, Galerie OSA, Galerie Skácelík, Galerie Titanic, Divadlo hudby

Předzvěst lepších časů českého komiksu

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Předzvěst lepších časů českého komiksu

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2000/04/05 - 2000/05/05   Pohádkový svět komiksu, Olomouc (Olomouc), Olomouc (Olomouc)

Předzvěst lepších časů českého komiksu

  institution, city, signature, notes  
  K 81470, Pohádkový svět komiksu