Exotický svět N. Schmidtové

type of document: podřazený dokument
parent document: Lidová kultura
imprint date: 1946
the number of reproductions: 1 čb
page: 4
language: český

notes:
Moderní doba, stírající čím dál tím více původní lidský obraz člověka a potlačující jeho přirozené vlastnosti, jeho citovost, bezprostřednost a výrazovou tvůrčí schopnost, nutí umělce a ty, kdož se zabývají otázkami výtvarné kultury, obraceti stále větší pozornost k výtvarným projevům, které patří mimo kruh systematicky rozvíjené tvůrčí práce.
Do této kategorie uměleckých zjevů, k nimž řadíme celníka Rousseaua, Seraphine Louis, Camilla Bambois, Vivina, Bouchanta a řady dalších méně známých jmen, patří i umění k nám shodou okolností zabloudivší Natalie Schmidtové, prosté venkovské ženy ruského původu, jejíž práce právě instalované v Alšově síni pražské Umělecké besedy vyvolaly svým vybočením z výstavní i programové každodennosti příslušnou odezvu nejen v širší veřejnosti, ale i v kruzích odborníků.
Jsou to obrazy, typisující všechny podstatné znaky tzv. moderního primitivismu, umění, jehož představitelé nepatří sice k žádné škole, ale mají přece jakési předchůdce v italských primitivech, ve škole avignonské i v holandských obrazech Breugelových, s nimiž je spojuje jejich vnitřní smysl, dětská obrazivost, naivita, bezprostřednost, prostota a opravdovost.
Obrazy Schmidtové jsou podobného ražení. Čím se od nich liší, jsou osobité vlastnosti kmene a prostředí, z něhož vyšla a z něhož čerpá své vzpomínky. Střídají se v nich nejrůznější náměty, reminiscence na starou vlast, její přírodu, lidové zvyky a obyčeje, s krajinami exotické vůně a běžné náměty s thematikou zřetelně i utajeně erotickou.
Jsou to důvěrná setkání dětské kresby s projevy primitivních národů, lidového umění s rysy záměrně rozvíjeného moderního umění. Všechny tyto prvky u ní splývají, prostupují se a sjednocují v rámci představ vyrůstajících ze snu, vzpomínky z básnické imaginace a silných citových zážitků, málokdy konfrontovaných se skutečností a promítaných do obrazů vždy nových, v nichž není opakování a v nichž je stále co nového sděliti, které neslouží ničemu jinému než potřebě člověka vyjádřit se bez ohledu na všechny příkazy, zvyklosti a zákony.
Je v nich smysl pro humor, zabíhající někde až k jemné ironii, uplatňující se především v erotisujících thematech jako jsou muž a žena, Dívka se dvěma muži nebo Jeníček a Mařenka, v nichž se autorka dotýká způsobem nepřesahujícím nosnost prostředků věčné problematiky živočišných vztahů panujících mezi lidským párem, přičemž Jeníček a Mařenka dávno nepředstavují pohádku, nýbrž značně ironisovanou symboliku erotického živlu, který vyvstává i z jiných obrazů, v nichž je tento živel skryt pod maskou různých symbolů, namnoze i náboženských.
Ozývá se v nich Breugel, Rousseau, Gauguin, Matisse a vlastně celý duch moderního výtvarného umění, vyrostlého z odporu k zvětralým, zakademizovaným tendencím římsko-latinských a germánských tradic, umění vracejícího se k svému původnímu poslání a vymaňujícího se stále více ze závislosti na nejrůznějších úkolech, které mu byly násilně podkládány. Lze to přičíst poučení, ale nelze přehlédnout, že prameny, z nichž vycházejí moderní primitivové, nejsou neznámy vedoucímu, vědomě a soustavně rozvíjenému umění. Jsou to právě ony, v nichž čerpá současné umění svou sílu, v nichž osvěžuje své cítění a v nichž nachází nejeden podnět při hledání nového výrazu a někdy i východiska, z ustálených konvencí, které je tíží a které mu brání v jeho rozletu.
S tohoto hlediska lze v kouzelně-exotickém světě Natalie Schmidtové-Maslikové najíti nejedno poučení i pro nás, nepodlehneme-li ovšem vnějším svodům, které svádějí k mechanickému napodobení. Při všem obdivu k této výtvarné lyrice nelze ztrácet se zřetele, že vnitřní polohy tohoto projevu jsou jiné, než polohy, z nichž vychází vedoucí umění, jehož cílem jest formovati pocity, které v člověku ukládá doba a prostředí, v nichž žije a jejichž smysl se bere za úkol vtěliti v umělecký čin - v daném případě v živé, bohaté současnosti.

Exotický svět N. Schmidtové

person   born   note
Doležal František   28. 7. 1910    

Exotický svět N. Schmidtové

person   born   note
Schmidtová Natálie   27. 8. 1895    

Exotický svět N. Schmidtové

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1946/05/31 - 1946/06/23   Primitiv Natalie Schmidtová, Alšova síň Umělecké besedy, Praha

Exotický svět N. Schmidtové

  institution, city, signature, notes  
  Jarmila Štogrová, Hlinná (Litoměřice)