Také umění

type of document: podřazený dokument
parent document: Národní osvobození
imprint date: 1946
page: 5-5
language: český

notes:
Zbaven postupně legálnosti, rozvíjel se za války surrealismus mimo dosah veřejné kontroly jako hnutí usilující o zachycení sensibility rozjitřené napětím válečné doby. Po válce, kdy se stal opět legálním, činí pokusy o vytvoření širší fronty. Jednu z nově se formujících skupin vytvářejí malíři Istler, Lacina, Mizera, Tikal a Zykmund, fotografové Koreček a Reichmann, sochař Puchmertl a spisovatelé Kundera a Lorenc, sdružení okolo edice, nazvané Ra.
Skupina vydala v těchto dnech sborník "A zatím co válka", přinášející ukázky válečné tvorby uvedených autorů. Publikace je provázena jakýmsi druhem prohlášení načrtávajícím program a cíle nového umění, které "dosud nedefinováno, nemá být ani realistické, ani surrealistické ani nově realistické" a které si bere za úkol "bojovat za úplné osvobození člověka a za nový život". Prohlášení obsahuje ještě další přísliby, avšak výsledky ukazují, že přes všechna zaklínání nejde o nic jiného, než o doslovné opakování všech starých, dnes již historických forem surrealismu a že jde o vše možné, jen ne o vyhlašovaný revoluční a osvobozující čin.
Prohlížíme-li si ukázky válečné produkce jeho nově se hlásících zastánců, vidíme stále jasněji, jak surrealismus přeceňoval své prostředky a jak jsou jeho problematické výsledky vzdáleny těm ideálům, které si vytkl za své theoretické cíle. Projevuje-li se dnes v cizině i u nás generální odklon od labilních cílů a prostředků tohoto literárně orientovaného a subjektivisticky přeexponovaného hnutí, je to jen důkazem, že si moderní umění počíná uvědomovat meze svého rozpětí a že cítí potřebu větší jistoty v hledání nové, objektivně platnější a životnější orientace. Že smyslem této orientace nemůže být ani vulgárně realistické, ani surrealistické umění uvědomují si sami členové skupiny Ra. Je ovšem jinou otázkou, proč nedovedou dát tomuto přesvědčení jasný výraz a proč se spokojují se snadným a laciným opakováním toho, co již dlouho před nimi vyslovili jejich starší druhové. Bylo by zajímavé vědět, kdy a jakým způsobem hodlají vykročit ze začarovaného kruhu, v jehož obvodu se pohybuje jejich dosavadní praxe a zda mají vůbec vážný úmysl se o to pokusit. Nepodaří-li se jim to, musí počítati, že pochyby o upřímnosti, opravdovosti a umělecké poctivost jejich úsilí, dnes nadhozené, se stanou zakrátko oprávněnými.
fd

Také umění

person   born   note
Doležal František   28. 7. 1910   podepsán fd

Také umění

person   born   note
Istler Josef   13. 11. 1919    
Koreček Miloš   26. 10. 1906    
Kundera Ludvík   22. 3. 1920    
Lacina Bohdan   15. 2. 1912    
Lorenc Zdeněk   12. 2. 1919    
Mizera Otto (Otta)   29. 5. 1919    
Puchmertl Jaroslav   14. 10. 1916    
Reichmann Vilém   25. 4. 1908    
Tikal Václav   24. 12. 1906    
Zykmund Václav   18. 6. 1914    

Také umění

group
Skupina Ra

Také umění

antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1946   A zatím co válka (Josef Istler, Miloš Koreček, Ludvík Kundera, Bohdan Lacina, Zdeněk Lorenc, Otta Mizera, Jaroslav Puchmertl, Vilém Reichmann, Váíclav Tikal, Václav Zykmund), Nakladatelství Rovnost, Brno (Brno-město)

Také umění

  institution, city, signature, notes  
  Jarmila Štogrová, Hlinná (Litoměřice)