Grafické studio Carton Clan...

type of document: text
imprint date: 2013
number of page: 2 listy
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Grafické studio Carton Clan podepisuje práce společným jménem. Kristýnu Šlajchrtovou, Jiřího Vaňka, Martina Hůlu - spojuje, kromě potěšení z práce také to, že jsou stejně staří a nemají výtvarné vzdělání. Nemít příslušné vzdělání je – soudím i podle sebe – obrovská nevýhoda a zároveň velká výhoda. Proč je to nevýhoda nemusím vysvětlovat, co ale je – nebo může – být pro Carton Clan výhodou? Jsou nezatížení odbornými znalostmi a vědomostmi, všechno se museli od začátku naučit sami, grafickou tvorbu možná i proto dokáží vidět v nečekaných souvislostech, přicházet s novým řešením. – „Nové je to,“ říká Vladimír Vladimirovič Majakovskij, „co ničí staré, co okovy láme, co volá jménem děvčat a chlapců, jménem nás všech, my život na zemi předěláme.“
Ale vážně. Nové je to, nebo by mělo být, co tady ještě nebylo. Co ještě nebylo se těžce nejen prosazuje, ale i přijímá, už tím, že nové je jiné než masová produkce zacílená na co největší skupinu. Pragmatická účelovost „marketingových strategií“ je zřejmě hlavní důvod, proč se větší část současné typografické produkce ubírá tímto – mainstreamových - směrem. Hlavní proud je ale - viděli jsme to opět na letošních povodních – dravý a ničivý. Stát v něm je těžké, plout proti nemožné. Netýká se to jenom typografie, porovnejte podobný vývoj ve volném umění nebo obsah hlavních novin a časopisů mířících spolehlivě k bulváru.
Carton Clan měl štěstí v setkání s šéfredaktorkou hudebního magazínu Full Moon Janou Kačurovou, která mu do grafické podoby časopisu nijak nezasahuje. Obsahu, který má blíž k literatuře než k aktuální publicistice, odpovídá přehledná typografie, čitelné písmo, věcná práce s fotografií. Zatímco v jiných časopisech začínají články úvodním odstavcem, ve kterém musí být už vše důležité řečeno, zdůraznil Carton Clan graficky až závěr textů. Podle mne to je jeden z hodně dobrých nápadů. Tučně zvýrazněná poslední věta působí najednou jako otázka po smyslu předchozího textu, jako jeho podepření či popření. Za úpravu Full Moonu byl Carton Clan nominován na cenu Czech Grand Design.
V poslední době Carton Clan – mimo jiné - rozvíjí myšlenku počítačově generovaného písma. Grafické variace pověšené na schodišti jsou vizualizací nepřeberného množství variací jednotlivých liter, číslic a znaků. A protože má Carton Clan vřelý vztah k literatuře ověřuje si funkčnost a použitelnost nových abeced, dále je to např. kriplika, grankapix nebo stopro, na krátkých textech, citacích z blízkých básníků a spisovatelů. Na naší výstavě to jsou plakáty-básně s texty Guillauma Apollinaira, Egona Bondyho nebo Christiana Morgensterna.
Další vlastností Carton Clanu je humor. Moc mě pobavilo přetitulkování scény z indického filmu Gandhí to Hitler. Najde vám ji vyhledavač, když do něho zadáte – Hitler se dozvěděl, že Carton Clan má novej web. – Radhubir Yadav v hlavní roli začíná zostra: „Zavolejte mi Machka a Najbrta. Potřebujeme nový logo.“ – Dvou a půl minutová scéna je plná zásadních informací. „Autodidakti z undergroundu“, o kterých ve Fontu „snad nepsali nikdy“, řečeno slovy filmového Hitlera, „prostě přišli a dělají věci“ - odtud i název výstavy – většinou „samou hudbu, knihy a časopisy“. Carton Clan přijímá převážně zakázky, kterým důvěřuje, se kterými se může či dokáže ztotožnit. Užitou grafiku chápe jako službu dobré věci, myšlence, projektu. Cílem je jednoduché a přímé řešení, které nevzbuzuje marné pocity a falešná očekávání.
Grafický humor Carton Clanu se v mnohém podobá humoru Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu. Patrné to je například na katalůžku a plakátu KŠ nebo na poutači k výstavě Galerie Vincence Kramáře. Kresba Karla Nepraše s křivě umístěným nápisem. Žádná konstruktivistická diagonála, jenom téměř neznatelná narážka na – často už zcela formální - funkcionalistikou typografii. A potom doktor Vincenc Kramář, znalec umění, sběratel kubistů, důstojná postava v klobouku, krytá částečně logem galerie. V samotném snímku je atmosféra začátku dvacátého století, v postavě vykukující za logem Vladimíra Rocmana nostalgická představa zmizelé Paříže s pouličními pisoáry.
Pro Archiv výtvarného umění Carton Clan navrhuje veškerou grafiku - hlavně plakáty a katalogy, ale i sborníky, pohlednice, drobné tisky, design výstav. Jak? Posuďte sami.

Grafické studio Carton Clan...

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Grafické studio Carton Clan...

person   born   note
Hůla Martin   3. 8. 1979    
Šlajchrtová Kristýna   1978    
Vaněk Jiří   30. 3. 1939    

Grafické studio Carton Clan...

institution, city
Carton Clan, Praha

Grafické studio Carton Clan...

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2013/07/04 - 2013/09/08   Carton Clan: Věci, DOX, Malá věž, Praha

Grafické studio Carton Clan...

key word
krásná kniha
typografie

Grafické studio Carton Clan...

  institution, city, signature, notes  
  S 99205