Plural: Paralelná Petržalka

type: kolektivní
place of exhibition: Photoport
date of exhibition: 2018/12/28 - 2019/01/10

note:
Koncom 80. rokov minulého storočia bola ukončená výstavba Petržalky ako projektu - sídla pre vyše 100 000 ľudí. Odvtedy postupne vzniká pozdĺž okružnej cestnej komunikácie paralelná štruktúra, ktorá nahrádza nerealizovanú centrálnu os občianskej vybavenosti. Výstavisko, kancelárie, logistiké centrá, auto-díleri, skladiská, benzínové pumpy, ale aj nové bývanie, vlaková stanica, univerzita, park, záhradky, dostihová dráha, pole, či štátna hranica.
Toto lineárne mesto je antitézou Petržalky. Je neplánované, rôznorodé a vďaka extrémnej mierke skoro neviditeľné.
Umožňuje variabilnú integráciu typológií a funkcií. Tak ako vidíme kvalitu v intenzifikácii perimetra tejto mestskej časti, rovnako ju vidíme v prázdnote jej centra, ktoré ostalo krajinnou rezervou. Tieto procesy je možné ďalej pozorovať a formovať, ak ich budeme považovať za architektonické. Petržalku tak môžeme vnímať ako oveľa komplexnejší, vrstevnatý priestor než sa môže na prvý pohľad zdať.
Výstava je súčasťou Projektu Bratislava, dokumentačno-špekulatívnej iniciatívy architektonického ateliéru PLURAL, ktorej zámerom je čítať Bratislavu skrz jej jedinečné formálne a štrukturálne kvality. Pozorovaním a dôsledným čítaním jestvujúceho, je možné extrapolovať určité charakteristické procesy, na ktorých sa dá stavať v projektoch rozvoja mesta.
Projekt Bratislava vol.2 je pokračovaním tejto iniciatívy, voľne nadväzuje na letnú školu Hypotéza vs. Realita z Novembra 2017. Výstava sumarizuje aktivitu kolektívu architektov a študentov ktorá v roku 2018 formou “semináru” dokumentovala mestské štruktúry - artefakty, so zameraním na Petržalku, jej špecifické situácie.

Autori: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov,
Spolupráca: Ivica Jančová, Ján Kekeli, Denis Kozerawski

Plural: Paralelná Petržalka

person   born
Janák Michal   25. 3. 1987    
Jančok Martin   1978    

Plural: Paralelná Petržalka

institution, city, address
Photoport, Bratislava (Bratislava), Rovniankova 4

Plural: Paralelná Petržalka

group, *creation, notes
Plural, *2009