František Hodonský: Obrazy, matrice, asambláže

type: autorská
place of exhibition: Galerie Hřivnáč
date of exhibition: 2021/06/24 - 2021/08/31

note:
-
Řekne–li se krajinářství, krajinomalba, či prostě krajina, zní to tak samozřejmě a běžně, že se nikdo při těch slovech ani nepozastaví. Ale nemá naše ocitání se v přírodě, krajině mnohem hlubší důvod než všední míjení? Otázku po tom klade nepochybně právě výtvarné umění.
S vědomím dosavadního postavení krajinomalby v českém umění a jeho proměn vstoupil František Hodonský do českého výtvarného života ve zlomových letech šedesátých. Záhy se stal jedním z nejvýraznějších tvůrců, kterým byla krajina hlavním zdrojem inspirace, prizmatem, jímž nahlíží svět a rozumí lidskému údělu v něm. Okruh jeho témat je podnes vlastně velmi úzký, stejně jako není rozsáhlé místo, krajinný prostor lužních lesů jižní Moravy, z něhož vychází jeho porozumění přírodě, krajině, světu v němž jsme ponořeni. Jeho dnes rozsáhlé malířské a grafické dílo je neobyčejně kompaktní.
Jeden z nejoriginálnějších reprezentantů současné české malby představuje svoji novější tvorbu v prostorách galerie Synagoga v Hranicích n. M. Svou koncepci obrazů dodnes naplňuje František Hodonský s neobyčejnou vitalitou, razancí, neskurpulózně. Jeho výsostně malířská rozprava o událostech přírody, o její existenci, tedy o jejím permanentním novém vyvstávání je při hledání adekvátního malířského výrazu, který by přímočaře zachytil záblesk uvidění a porozumění, energická, zcela uvolněná a svobodná, přitom však pevná. V jeho obrazech se ocitáme v prostoru světla, který by byl v pojmech užitých s distancí neuchopitelný. Hodonského prostor má takřka hmotnou povahu, vybudovanou světlem, které je stvořitelem všeho hmotného i nehmotného.
Nové obrazy Františka Hodonského, naplněny vzrušením nad přírodou, světem, stvořením, prosty svazující starosti o formu, se vzdávají jakéhokoliv spodobování. Jejich mocné sdělení spoléhá na sílu barvy, její struktury i sugesci prozářených hmot, které nepodléhají zemské tíži.
Ivan Neumann

František Hodonský: Obrazy, matrice, asambláže

 

František Hodonský: Obrazy, matrice, asambláže

person   born
Hodonský František   19. 2. 1945    

František Hodonský: Obrazy, matrice, asambláže

institution, city, address
Galerie Hřivnáč, Opava (Opava), Ostrožná 10

František Hodonský: Obrazy, matrice, asambláže

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2021   František Hodonský: Obrazy, matrice, asambláže