Zachraň jídlo!

type: kolektivní
place of exhibition: Atrium na Žižkově - koncertní a výstavní síň
date of exhibition: 2021/06/16 - 2021/10/31

note:
Až 53 % potravinového odpadu v Evropské unii mají na svědomí domácnosti. Přitom bychom mohli potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zeleninu můžeme jíst, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou.

Plýtváním vytváříme veliké a zbytečné ztráty. Pokud chceme planetě i sobě pomoct, musíme začít u sebe. Třeba tím, že se naučíme s potravinami správně nakládat. Ačkoli se v Galerii Atrium nenajíte, bude celá patřit jídlu. Dozvíte se, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak mnohdy neekologicky cestují a jak se tyto skutečnosti podepisují na podobě našeho světa. Zjistíte více o potravinovém odpadu a o možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin.

Autory výstavního projektu jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka. Pracují s fakty dodanými organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je představují veřejnosti v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví. Návštěvníci do výstavy zasahují, doplňují ji a obohacují její poselství o vlastní zkušenosti. Na výstavě uvidíte i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

V rámci doprovodného programu se naučíte, jak omezit plýtvání surovinami, poznáte nejrůznější způsoby práce s jídlem, popovídáte si s umělci nebo si vyzkoušíte netradiční recepty.

Partnerem projektu je organizace Zachraň jídlo. Ta od roku 2013 učí české domácnosti využívat jídlo do posledního kousku prostřednictvím osvětových kampaní a happeningů. Úřadům, firmám a institucím přináší ověřená data a snaží se u nich prosadit systémové změny. V současné době usiluje o zjednodušení darování hotových pokrmů z jídelen lidem v nouzi.

Zachraň jídlo!

person   born
Chalánková Vendula   4. 2. 1981    
Koudela Mirek        
Králík Peter   6. 1. 1981    
Masagutov Daniil        
Slaminka Viliam   10. 6. 1985    
Švankmajer Jan   4. 9. 1934    

Zachraň jídlo!

institution, city, address
Za Trojku, Praha 3, Čajkovského 12a/12

Zachraň jídlo!

person   born
Horák Ondřej   16. 5. 1976