Peter Kollár: Skrzeklestí

type: autorská
place of exhibition: Jan Čejka Gallery
date of exhibition: 2021/08/17 - 2021/09/30

note:
Výstava Skrzeklestí představuje tvorbu slovenského grafika a fotografa Petra Kollára (*1977). Jedná se o vůbec jednu z jeho prvních výstav a první samostatnou výstavu v Praze.

Peter se rozhodl vstoupit na scénu svými linoryty, které tvoří v posledních třech letech. Byť je to pro něho technika poměrně nová, je nutné dodat, že v ní zužitkovává své zkušenosti ze studia grafiky na VŠVU v Bratislavě i 15 let fotografování, při kterém zaznamenával zejména krajinu dolního Polabí, případně zahrady a portréty. U linorytů pak stojí za zmínění i poměrně v grafickém světě atypické tisky na plátno včetně těch barevných.

Petra Kollára lze v rámci galerie spojit s grafiky Lenkou Falušiovou a Tomášem Žemlou. Podobně jako oni i Petr pracuje s detaily a spletitými náměty a v oceňování i jeho děl bývá zahrnutý čas a řemeslné zpracování.

K Petrovým předlohám odkazuje název výstavy Skrzeklestí. Jedná se o metaforu, která odkazuje na kultivaci sebe sama přírodou ale i na soužití s ní. Skrzeklestí navíc vyzývá k proplétání se, dívání se skrz, což je rovněž charakteristický rys Petrových linorytů.

Výstava pak představuje výběr napříč z jeho tematických cyklů, ve kterých Peter zkoumá podobnosti mezi přírodou a sociálními jevy (grafiky reprezentující propletenost vztahů nebo samotu), hranici mezi ošklivostí a krásou chaosu (grafiky různých prorůstajících pletiv) nebo schopnosti našeho vizuálního vnímání (grafiky s pootevřenými roletami).

Peter Kollár: Skrzeklestí

person   born
Kollár Peter   9. 3. 1977    

Peter Kollár: Skrzeklestí

institution, city, address
Jan Čejka Gallery, Praha 1, Hybernská 998/4