Oldřich Morys: 88 let tepla

type: autorská
place of exhibition: Entrance Gallery
date of exhibition: 2015/12/09 - 2015/12/27

note:
„Často si u hořícího ohně představuju, že se sluneční energie, která celé ty roky vyživovala strom, hořením opět uvolňuje. Že v tom ohni je i letní den, kdy jsem se narodil, a spousta dní před ním. V 88letém stromě je tak obsaženo slunce, které skleník neabsorboval v době, kdy byl v ruinách. Je to vlastně horizontálně položená časová osa, ze které se ukrajuje a pálí rok po roce až k nule. Líbí se mi představa, že stejná energie, dnes uvolněná hořením, vyhřeje prostor skleníku a návštěvníci si ji odnesou ve formě teplého čaje v žaludku.“ O. M.
Instalace a intervence Oldřicha Moryse se pohybují kolem nečekaného použití běžných předmětů a jejich radikální reinterpretace, převrácení i překroucení. Morys ve svých projektech spojuje nesvázanou a okouzlenou fantazii dítěte (sám momentálně pracuje v mateřské školce) a inteligenci, vytrvalost a technickou zdatnost dospělého. Výsledkem jsou pokusy a intervence na hraně zdravého rozumu (či, chcete-li, institucionální kritiky), jimž nechybí velkorysost, roztomilá urputnost a šibalský humor.

Výstava v Entrance Gallery volně navazuje na starší Morysovy stromové sochy a zároveň přímo reaguje na prostředí klášterní zahrady a její oranžérie. Jeden z uschlých stromů v zahradě se Morys po poradě se zahradníkem rozhodl přenést v maximální úplnosti dovnitř oranžerie, která je vlastně také oživenou replikou sebe sama: z původního skelníku se tak stala vitrína na umění, zaplněná dnes ready-made švestkou, zasazenou dle součtu letokruhů v roce 1927. Tu Morys nechává v průběhu výstavy kustody pomalu převádět na energii tepla vroucího čaje. Land-artově pojaté zamyšlení nad koloběhem přírodních cyklů završuje Morys smířlivým a vstřícným gestem adventní pohostinnosti. Přijďte na šálek času.

Text / Pavel Vančát

Oldřich Morys: 88 let tepla

person   born
Morys Oldřich   5. 6. 1983    

Oldřich Morys: 88 let tepla

institution, city, address
Entrance Gallery, Praha, Markétská 28/1, Praha 6 – Břevnov

Oldřich Morys: 88 let tepla

person   born
Vančát Pavel   4. 2. 1976    

Oldřich Morys: 88 let tepla

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2021   Galerie Entrance 2005-2019