Tibet

type: kolektivní
place of exhibition: Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Olomouc
date of exhibition: 2022/12/08 - 2023

note:
Galerie
----
Tibetský buddhismus výrazně ovlivnil život v celé oblasti kulturního Tibetu, který zahrnuje centrum tibetské civilizace, oblasti dnešních severních, středních a jihovýchodních provincií Číny a dnešního Mongolska. Tibetské umění je neodmyslitelně spjato s náboženstvím. Vedle dominantního buddhismu hrají v této kulturní oblasti velkou roli i jiná náboženství − zejména bön, který vychází z přírodních kultů a šamanismu a jehož původ lze hledat v době před příchodem buddhismu.

Umělecká tvorba byla v buddhistickém pojetí tradičně vnímána jako „podpora“ tří aspektů buddhovství: těla, řeči a mysli. Umělecké předměty po staletí sloužily jako prostředky k meditaci, modlitbě i k didaktickým účelům. Vyznačují se bohatou ikonografií, hlubokou symbolikou a mistrným zpracováním materiálů.

V průběhu staletí se tibetské umění formálně vyvíjelo a vznikaly také specifické regionální styly. Skvostná malířská a sochařská díla byla tradičně součástí interiérů klášterů a bohatých obydlí. Ke každodenní lidové náboženské praxi pak sloužily drobné malby vkládané do škapulířů či hliněné obětiny.

Výstava představí reprezentativní výběr tibetského umění ze sbírek Lamaistické podsbírky Náprstková muzea, která dohromady čítá přibližně 3000 předmětů. Většinu z nich tvoří buddhistické sakrální předměty, a to rituální artefakty, hudební nástroje, obětiny a plastiky božstev. Asi třetinu podsbírky tvoří malba s mnoha umělecky velmi kvalitními nebo tematicky zajímavými exponáty.

Tibet

institution, city, address
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47

Tibet

person   born
Elbelová Gabriela   30. 1. 1972    

Tibet

periodikum
  published   title (subtitle)
  2022   Muzeion (Časopis Muzea umění Olomouc)