Komedie Vlasty Buriana

type: kolektivní
place of exhibition: Divadlo Komedie
date of exhibition: 2021

note:
Výstava Komedie Vlasty Buriana vznikla ke dvěma příležitostem – 90. výročí otevření dnešního divadla Komedie a 130. výročí narození Vlasty Buriana.

Abychom i touto výstavou navázali na předchozí progresivní divadelní éry, rozhodli jsme se nedívat pouze zpět a oslovili jsme pět mladých umělců, aby v prostorách Komedie vystavili díla s tématy žert, satira, ironie a divadlo. Většina jejich prací vznikla speciálně pro tuto výstavu. V první části (situované především do obou pater kavárny) uvidíte KOMEDII, která může být veselá, směšná i tragická. Vystavují zde: Patrik Adamec, Tereza Bartůňková, Dorothea Hofmeisterová, Andrea Malinová a Michal Nagypál.

Sestupem do dolních prostor dojdete až k divadelním začátkům Komedie. Druhou část výstavy totiž tvoří materiály z archivů. Cestou po mramorovém schodišti si tak můžete prohlédnout fotografie a nahlédnout do programů ze všech významných ér divadla či si přečíst časopisy, které některá zdejší divadelní uskupení vydávala. Ve druhém podzemním foyer pak můžete spatřit výtvarně nápadité plakáty Vlasty Buriana z dob, kdy byl v tomto divadle prvním principálem patnáct let.

Výstava bude veřejnosti zpřístupněna po předchozí domluvě s kurátorkou divadla Komedie Lenkou Dombrovskou.

Zdroj: https://www.mestskadivadlaprazska.cz/presahy/vytvarne-umeni/

Komedie Vlasty Buriana

person   born
Adamec Patrik   1994    
Bartůňková Tereza   1989    
Hofmeisterová Dorothea        
Malinová Andrea   10. 11. 1991    
Nagypál Michal   1992    

Komedie Vlasty Buriana

institution, city, address
Městská divadla pražská, Praha, _

Komedie Vlasty Buriana

person   born
Dombrovská Lenka