Boris Brankov: Magický svět litografie

type: autorská
place of exhibition: Bulharský kulturní institut
date of exhibition: 2016/01/07 - 2016/01/28

note:
Bulharský kulturní institut v Praze představuje jubilejní výstavu grafika Borise Brankova. Umělcovo dílo, které již roky vzniká v Praze, nás přenese do magického světa litografie. V galerii budou vystavena díla zpracovaná klasickou technikou přímo z litografického kamene 70. letého tiskařského lisu Krause.

Známý výtvarník pracuje v oblasti volné grafiky, ilustrace a ex libris. Jeho práce dělají velký dojem svou propracovaností, precizním zpracováním a skvěle zvládnutou technikou. Brankovovy grafiky mají silný expresivní výraz, zatímco ex libris se vyznačuje realistickou kresbou a jemnými barevnými odstíny.

Témata, která výtvarníka zajímají, nejsou spjata s prostorem a časem. Zobrazují svět, který provokuje představivost a vybízí k přemýšlení a rozjímání.

Boris Brankov se narodil v Sofii, kde v roce 1976 dokončil studia na Národní výtvarné akademii obor Grafika. Pracuje v oblasti ilustrace a grafiky. Ilustroval více než čtyřicet knih pro děti i dospělé. Do roku 1997 přednášel na sofijské Akademii. Od stejného roku žije a tvoří v Praze. Jeho obrazy jsou majetkem Národní galerie v Sofii a moha soukromých sbírek.

Boris Brankov: Magický svět litografie

person   born
Brankov Boris   27. 12. 1945    

Boris Brankov: Magický svět litografie

institution, city, address
Bulharský kulturní institut, Praha, Klimentská 6

Boris Brankov: Magický svět litografie

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2016   Magický svět litografie